Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Bliski istok

Palestinci zatvorili urede i škole u znak prosvjeda protiv Pencea

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2018. u 10:46 2018-01-23T10:46:14+01:00

Ujedinjena fronta svih palestinskih skupina pozvala je na štrajk na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, kao odgovor na Penceov posjet i odluku Washingtona da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela

Palestinski uredi i dio škola zatvoreni su u utorak u znak prosvjeda protiv posjeta američkog protpredsjednika Mike Pencea koji bi trebao posjetiti sveta mjesta u Jeruzalemu i memorijal holokausta.

Ujedinjena fronta svih palestinskih skupina pozvala je na štrajk na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, kao odgovor na Penceov posjet i odluku Washingtona da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Palestinske škole zatvorene su na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, dok su uredi u Pojasu Gaze ostali otvoreni.

Pence bi se tijekom dana trebao sastati s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom, posjetiti Yad Vashem kao i Zid plača u istočom Jeruzalemu, najsvetije mjesto za Židove.
Pence je u ponedjeljak tijekom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom rekao da mu je čast biti u »glavnom gradu Izraela«, čime je ponovno naljutio Palestince koji se zbog toga ne žele sastati s njime.

Trump je priznao prošli mjesec Jeruzalem kao glavni grad Izraela i najavio da će onamo preseliti američko veleposlanstvo čime je zapanjio Palestince koji polažu pravo na istočni dio grada.

Palestinci to vide kao potporu izraelskoj kontroli na istočnim Jeruzalemom koji smatraju glavnim gradom buduće palestinske države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu