Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Bombardiranje u srpnju i kolovozu 2014.

Palestinci odbacuju izraelsko izvješće o sukobu u Pojasu Gaze

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. lipanj 2015. u 17:28 2015-06-14T17:28:13+02:00

"Izraelska odluka da zaniječe da je ciljala civile u Gazi logičan je nastavak onoga što je Izrael radio u Pojasu Gaze", rekao je Egan Bseiso, glasnogovornik vlade palestinskog jedinstva, dodajući da Palestinci traže međunarodnu istragu tih događaja

RAMALLAH - Palestinci su u nedjelju odbacili izvješće izraelske vlade u kojem se zaključuje da izraelska vojska nije ciljala civile i civilne mete tijekom sukoba u srpnju i kolovozu 2014. u Pojasu Gaze u kojem je poginulo gotovo 2200 ljudi, većinom civila.

 "Izraelska odluka da zaniječe da je ciljala civile u Gazi logičan je nastavak onoga što je Izrael radio u Pojasu Gaze", rekao je Egan Bseiso, glasnogovornik vlade palestinskog jedinstva, dodajući da Palestinci traže međunarodnu istragu tih događaja.

Izrael u izvješću navodi da je riječ bila o "legitimnim napadima na vojne ciljeve, koji su izgledali civilni, a bili su dijelom vojnih operacija terorističkih skupina".

Što se stradalih civila tiče, ocjenjuje se da su to bile "nesretne neizravne posljedice, ali legalne, legitimnih vojnih akcija u područjima u kojima su živjeli civili i okolici."

Izrael je 8. srpnja 2014. pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze kako bi prekinuo raketne napade na svoj teritorij. U 50 dana poginulo je 2200 Palestinaca, među kojima više od 500 djece po podacima UN-a, dok je na izraelskoj strani stradalo 73 ljudi, uključujući 67 vojnika.

UNHCR bi trebao u lipnju objaviti svoje zaključke o tom sukobu.

Palestinci su se obratili Međunarodnom kaznenom sudu optužujući Izrael za ratne zločine, a tužiteljica je u siječnju odlučila provesti preliminarnu analizu tih događaja kako bi se utvrdilo postoje li temelji za otvaranje istrage.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.