Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
25. veljače 2020.
Gesta "OK"

Od starih Grka do internetskog trolanja i simbola mržnje: Ovaj znak rukom sada ima dvostruko značenje

FOTO/Public Domain Pictures
FOTO/Public Domain Pictures
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2019. u 11:45 2019-09-27T11:45:00+02:00

Zbog provale svjetskih razmjera koja se dogodila na stranicama 4Chan i 8Chan, Anti-Defamation League (Antidefamacijska liga, ADL) je naposljetku popularnu gestu uvrstila na popis "simbola mržnje".

Jedan od najpopularnijih međunarodnih znakova rukom koristi se svakodnevno diljem svijeta i u mnogim okolnostima. Riječ je o znaku ili gesti rukom koji znači "OK", a tvorimo ga spajanjem palca i kažiprsta u krug. Zbog provale svjetskih razmjera koja se dogodila na stranicama 4Chan i 8Chan, Anti-Defamation League (Antidifamacijska liga, ADL) je naposljetku popularnu gestu uvrstila na popis "simbola mržnje".

Jonathan Greenblatt (ADL) kaže: "Čak i kada ekstremisti nastavljaju koristiti simbole stare nekoliko godina ili desetljeća, redovito stvaraju nove simbole, 'memove' i slogane da bi izrazili svoje sentimente pune mrženje, vjerujemo u snage zakona i potrebu javnosti za potpunim informiranjem o značenju ovih fotografija, koje mogu služiti kao prvi znak upozorenja da je u zajednici ili školi prisutan mrzitelj", prenosi izjavu LADBible. Iz ADL-a poručuju da je znak korišten u mnogim desničarskim grupama na događajima kao što je skup "Unite the Right" u Charlottesvillu. Promoviran je i na stranicama kao što su 4Chan i 8Chan među potencijalnim "bijelim nacionalistima".

Sve je (opet) krenulo kao internetsko "trolanje"

Stranica 4chan, opisana kao „ozloglašeni dom internetske subkulture“, nebrojeno je puta bila povezana s različitim kampanjama i kontroverzama. O njihovoj teoriji da je znak za oznaku na društvenim mrežama (#) simbol nacizma i Trećeg Reicha pisali smo početkom lipnja. Ove i slične teorije plasiraju se na 4Chanu i 8Chanu, a korisnici ih počnu širiti dalje. Iako se radi o žešćem internetskom "trolanju", njihove se teorije i ideje po svijetu prošire brzinom munje, pa ono što počne kao "internetska teorija bez dokaza i činjenica" pretvori se u političko nadmudrivanje i svađu na društvenim mrežama. Dovoljno je da zatim "netko važan" pokaže određeni "simbol" u javnosti, pa se čitava polemika s interneta preseli u parlamente, sabore, vijećnice, trgove i škole.

FOTO/ADL

Japanci koriste gestu kao simbol za - novac

Emojipedia za ovu gestu rukom kaže da znači: "Ja sam dobro ("okay") ili "Da, to je točno/dobro". U američkom znakovnom jeziku (ASL) gestom "ok" se pokazuje i broj devet. Spomenuti znak pomaže i roniocima prilikom komunikacije pod vodom ("jesi li okay?" ili "okay sam") što je reguliralo "Vijeće rekreativnih ronioca" (Recreational Scuba Training Council). Ronioci su naučeni koristiti ovu gestu i ne podignuti palac jer "palac gore" znači da ronioc planira izron.

FOTO/Wikipedia

U Japanu je ova gesta korištena kao simbol novca u kojem kontekstu spojeni prsti prikazuju kovanicu. Nekada se znak koristi za izbjegavanje "verbalne neugode" koja se može dogoditi prilikom razgovaranja ili upita o novcu. U drugom kontekstu, može biti korištena da ukaže na mito ili neku drugu ilegalnu financijsku transakciju, a poneka i kao simbol za ulazak u poslovne pregovore.

U nekim kulturama ima negativno značenje

Oblik slova "O" u ovoj gesti stanovnici pojedinih država bi mogli shvatiti kao uvredu. Primjerice u Francuskoj i Tunisu ovaj oblik predstavlja "nulu" i samim time da nešto "ne vrijedi ništa". Mediteranske zemlje poput Turske, Grčke pa zatim područje Srednjeg Istoka, dijelovi Njemačke i Latinske Amerike, spomenutu gestu rukom tumače kao vulgarnu. Njima gesta znači "anus" i ima seksualne konotacije i vrijeđa, a može se shvatiti i kao uvreda gej zajednici. U Brazilu se ovaj znak tumači jednako kao što se kod nas tumači "srednji prst". U Kuvajtu i mnogim arapskim zemljama, znak predstavlja "zlo oko" i koristi se kao "kletva", piše Wikipedia.

Ranije ga koristili kršćanski svećenici

U desetom stoljeću je gesta s palcem i kažiprstom ("prsten") korištena u standardiziranim celestijalnim znakovima koje su rabili kršćanski svećenici pod zavjetom šutnje, izražavajući tako brojne religiozne obrede i objekte. Primjerice, kada bi gestu stavili ispred sebe, to bi predstavljalo oblik žrtvovanja za boga. Kada bi se rukom u toj gesti dodirnule usne, značilo bi hranu.

U staroj je Grčkoj gesta značila ljubav

Gesta "OK" se pojavila oko petnaestog stoljeća pr. Kr. i oslikana je na vazama kao izraz ljubavi – palac i kažiprst predstavljaju "usne koje se ljube". Znak se pojavljivao kroz širenje budista i hinduista kao znak "unutarnjeg savršenstva". Etolog Desmond Morris ("Peoplewatching: The Desmond Morris Guide to Body Language") gestu tumači kao znak "doslovnosti" i "figurativnosti", te da krug formiran palcom i kažiprstom predstavlja epitom savršenstva – krug. Pretpostavlja da se kao takav znak širio drugim kulturama i upućivao na to da je nešto "točno tako" ili "savršeno".

FOTO/Wikipedia/Statua Bude na Tajlandu

Rani zapisi znaka na engleskom govornom području stižu od britanskog filozofa Johna Bulwera koji je gestu opisao 1644. godine (u djelu "Chirologia") gdje je objasnio da predstavlja "slaganje" ili "odobravanje".

"O.K" kakav danas poznajemo

Početkom devetnaestog stoljeća u SAD-u znak je povezan sa slovom "O" (krug) i slovom "K" (izveden od ostalih prstiju). Profesor engleskog jezika Allen Walker Read u članku Boston Morning Post-a iz 1839. godine opisao je izraz kao "o.k" odnosno "all correct" ("sve točno"). Predložio je pogrešno napisane inicijale u vrijeme kada su akronimi bili u trendu. Njegovu su "foru" preuzeli mnogi pa su tako "all correct" namjerno pisali pogrešno kao "oll korrect" zbog čega je fraza zaživjela u američko-engleskom jeziku.

Nakon toga je frazu uzela američka Demokratska stranka u znak podrške tijekom kampanje Martina Van Burena. Bivši američki predsjednik Van Buren (mandat od 4. ožujka 1837. do 4. ožujka 1841.) je bio poznat pod nadimkom "Old Kinderhook" čiji su inicijali "O.K" dobivali popularnost kao izraz kojim se označuje "slaganje s nekim". U New Yorku su njegovi obožavatelji osnovali "O.K Democratic Club"  (23.3.1839.) i koristili gestu kao vlastiti znak uz slogan "O.K.", za što Politico piše da je u to vrijeme "sleng 'OK' u jezik ušao kao urednička šala i postao viralan".

Teorija o "bijeloj nadmoći"

Kao što smo spomenuli, teorija da ovaj znak predstavlja "bijelu nadmoć" je postala popularna na 4Chanu 2017. godine. Izabrana je jer su gestu koristili kontroverzni govornik Milo Yiannopoulos i neki "bijeli nacionalisti" koji su podršku davali Donaldu Trumpu tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine. Stvaratelji teorije su tvrdili da gesta predstavlja "W" za "white" (engl. "white" – bijelo) i "P" kao "power" (engl. power – snaga).

Pitcavage je tada pisao o korisniku 4Chana koji je predložio misiju zvanu "Operacija O-KKK" u kojoj bi istomišljenici "preplavili Twitter i ostale društvene mreže tvrdnjama da je gesta rukom 'OK' simbol bijele nadmoći".

FOTO/Know Your Meme

Teorija je završila na mnogim vijestima 2017. godine kada je nekoliko javnih osoba koje se povezivalo s bijelim nacionalizmom fotografirano prilikom pokazivanja iste. Javne su osobe fotografirane na značajnim lokacijama, poput Bijele kuće (sobe za novinare).

FOTO/Twitter

ADL prije godinu dana: "Korištenje geste je neškodljivo"

2018. godine odvjetnica Zina Bash je pogrešno optužena za prikazivanje "geste bijele nadmoći" tijekom saslušanja Bretta Kavanaugha u Senatu. Kavanaugh je tada bio nominiran za mjesto na Vrhovnom sudu. Nakon ove vijesti, ADL je razjasnio da gesta "OK" ne predstavlja izraz bijele nadmoći.

"Važno je shvatiti da je gesta gotovo pa univerzalna i njezino je korištenje neškodljivo. Činjenica da bijeli supremacisti i mnogi Trumpovi pristaše koriste ovaj simbol ne znači pretpostavku da svi koji ga koriste žele pokazati povezanost s 'bijelom nadmoći'. Takav se zaključak može nametnuti jedino ako se gesta dogodi u kontekstu s ostalim jasnim indicijama bijele nadmoći", prenosi blog Emojipedie.

Izbor simbola nije bio posve slučajan, na što je ukazao urednik popularne stranice "KnowYourMeme", Brad Kimes. "Tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine Pizza Party Ben i Milo Yiannopoulos su počeli pokazivati spomenutu gestu podržavajući kandidaturu Donalda Trumpa", prenio je Vox izjavu.

FOTO/Twitter

U veljači 2017., nekoliko tjedana prije nego je 4Chan imao objavu, Jim Hoft i Lucian Wintrich (Gateway Pundit") pokazali su simbol u već navedenoj sobi za novinare u Bijeloj kući. To je zabilježila Media Matters i isti okarakterizirala kao "simbol mržnje" dodajući da jednaki simbol pokazuje i maskota "Pepe the Frog".

Nova razina zbog riječi "poznati"

Istu su gestu pokazali i Fairbanks i Cernovich pa su se na čitavu situaciju isprva smijali. "To je bio meme po internetu govoreći da znači bijelu moć. Ali to je bila šala jer se Trumpove pristaše uvijek naziva nacistima, čak i kada to nije točno", rekla je Fairbanks BuzzFeedovom Joeu Bernsteinu. Cernovich je Bernsteinu rekao da je gestu "posudio" od slavnog glazbenika Jay-Zija, a jedna od teorija zavjere je tvrdila da Jay-Z znak pokazuje "jer je u Iluminatima".

Fairbanks je na kraju optužbe shvatila ozbiljnije i tužila Roller. Sudac Trevor McFadden (Okružni sud DC-ija) započeo je suđenje riječima: "Tužiteljica Cassandra Fairbanks 'trolala' je internet pomoću Twittera...'", prenosio je Vox prošle godine.

FOTO/Twitter

U prosincu 2017. godine mediji su internetskom trolanju dali dodatan vjetar u leđa kada je Daily Mail objavio da stažist Bijele kuće Jack Breuer pokazuje "poznati znak bijele moći" tijekom fotografiranja s predsjednikom Donaldom Trumpom. Upravo je ta riječ "poznati znak" podigla situaciju na novu razinu i od tada se gesta "OK" počela doživljavati kao znak bijelih supremacista.

Brenton Tarrant i Novi Zeland

"Bar su neki bijeli supremacisti napustili ironičnu i satiričnu namjeru iza originalne trolajuće kampanje, pa su znak koristili kao iskreni iskaz bijele nadmoći", stoji u izvješću ADL-a koje je ovog četvrtka prenio i CNN. Dodaje da njihovi stručnjaci ukazuju na australskog bijelog supremacista Brentona Tarranta koji stoji optužen za ubojstvo pedeset i jedne osobe u džamiji na Novom Zelandu. Tarrant je tijekom sudskog saslušanja fotografiran kako pokazuje znak "OK", a izjasnio se nevinim.

Nova izjava iz ADL-a

Oren Segal (ravnatelj ADL-ovog Centra za ekstremizam) za NPR kaže da je znak godinama korišten u "memovima" i ostalim fotografijama da bi promovirao mržnju. Zbog broja bijelih supremacista koji su ga usvojili, Segal objašnjava da gesta sada ima drugačiju poruku.

"Kontekst je uvijek ključ. Više će ljudi koristiti gestu kao "okay", ali u situacijama kada postoji dublje značenje mislim da je važno da ljudi shvate da se gesta može koristiti, i koristiti se, i za iskazivanje mržnje", kaže Segal.

Mark Pitcavage (ADL) dodaje: "Dok su neki znakovi mržnje kratkog vijeka, ostali postaju alat za trolanje. Posebnu pažnju dajemo simbolima koji se sa mreže sele u stvarni svijet", prenosi LADBible aktualnu izjavu.

Unatoč prvotnom smijanju ovim teorijama od strane društva, političara i medija, znak "OK" se od ovog četvrtka nalazi na mrežnim stranicama ADL-a među trideset i šest znakova mržnje ("Hate on Display"). Gesta rukom stara gotovo pa koliko i čovječanstvo, našla se među "simbolima mržnje" zbog internetskog trolanja koje su prihvatili pojedinci, a mediji podigli na novu razinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.