Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Kobe Steel

foto Na udaru Toyota, Nissan i Honda: Pogledajte lice direktora japanske tvrtke koja je lagala o kvaliteti čelika

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2017. u 19:10 2017-10-13T19:10:40+02:00

Zajedno s ranije objavljenim brojem klijenata ukupno se radi o oko 500 tvrtki«, kazao je na konferenciji za medije viši izvršni direktor Kobe Steela Yoshihiko Katsukawa

Japanski proizvođač čelika Kobe Steel priznao je u petak da je skandal s krivotvorenjem podataka obuhvatio oko 500 klijenata, uključujujući i proizvođače automobila poput Toyote, Nissana i Honde.

Treći po veličini japanski proizvođač čelika priznao je prošlog vikenda da su krivotvorili podatke o kvaliteti i snazi niza proizvoda, napominjući da ta praksa možda traje već deset godina.

Sramotni skandal tvrtke u kojoj je nekad radio japanski premijer Shinzo Abe već je pogodio brojne sektore japanske industrije, uključujući proizvođače automobila Toyotu, Nissan i Hondu koji su Kobeov čelik koristili u proizvodnji vozila.

Danas su više nego udvostručili broj klijenata kojima su isporučili sporne proizvode, s početno procijenjenih 200 na 500.

Sporni je proizvod ujedno i najvažniji u Kobeovom asortimanu – riječ je o čeličnim žicama koje se koriste u proizvodnji automobilskih motora i guma. Također, u sastavu materijala od kojih su izgrađeni japanski brzi vlakovi pronađen je aluminiji, a sporni su i određeni materijali u sličnim vlakovima u Velikoj Britaniji.

»Zajedno s ranije objavljenim brojem klijenata ukupno se radi o oko 500 tvrtki«, kazao je na konferenciji za medije viši izvršni direktor Kobe Steela Yoshihiko Katsukawa.

»Dopustite nam da ne navodimo imena klijenata. Stupili smo s njima u kontakt i raspravili o mogućnostima provjere sigurnosti« naših proizvoda, dodao je.

Izvršni direktor Kobea Hiroya Kawasaki naglasio je u petak da sporni proizvodi po svemu sudeći ne predstavljaju sigurnosni rizik.

REUTERS

Kompanija je s klijentima usuglasila određene specifikacije o kvaliteti, koje u mnogim slučajevima nisu ispunjene.

»Naša analiza i istraga zasada pokazuju da nije bilo problema koji potpiruju konkretne sumnje u sigurnost naših proizvoda s neispunjenim specifikacijama«, kazao je Kawasaki na konferenciji za medije.

»Namjeravamo poduzeti hitne i primjerene mjere kada i ako uočimo slučajeve koji potpiruju sumnju u sigurnost naših proizvoda«, dodao je.

REUTERS

Oko dvije trećine prodaje kompanije otpada na Japan, a ostatak na Kinu i druga inozemna tržišta.

Kriza označava najnoviji u nizu skandala s upravljanjem i kontrolom kvalitete koji su pogodili velike japanske kompanije proteklih godina, narušivši ugled zemlje u tom području.

Tako je nedavno u pet od šest tvornica proizvođača automobila Nissana u Japanu utvrđeno da su završne provjere vozila provodili neovlašteni tehničari, a njihovi testovi i nalazi su ovjereni pečatima ovlaštenih tehničara.

REUTERS

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.