Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Dan sjećanja

Komemoraciju žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini zasjenio novi Dodikov diplomatski incident

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. travanj 2018. u 15:20 2018-04-15T15:20:00+02:00

U Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save u nedjelju je obilježen dan sjećanja na žrtve ustaškog logora »Jasenovac« u razdoblju od 1941. do 1945. no tu je manifestaciju obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack a pri tom se rukovao sa svim drugim nazočnim diplomatima. 
Kao i prošle godine Dodik je »preskočio« američku veleposlanicu Cormack tijekom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Predsjednik RS od prošle je godine na »crnoj listi« američkog ministarstva financija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.
Cormack je ranije ovog tjedna u intervjuu za televiziju N1 potvrdila kako Dodik »nije partner« SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima »tko se s kim rukovao« jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.
»Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao«, kazala je Cormack.
U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini Dodik je pak kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za kojeg »nitko nikada nije odgovarao«.
»Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac«, kazao je Dodik dodajuć kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha ali i »iluzija o susjedima« s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao glavno jamstvo da se takvo što neće ponoviti Dodik vidi RS koju je opet označio kao »državu srpskog naroda«.
»Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija«, kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.
U ime vlasti Srbije u komemoraciji u Donjoj Gradini sudjelovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta.
Ona je poručila kako Srbija neće dopustiti nijekanje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.
Kazala je kako su u temeljima NDH bile mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine.
»Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava temeljna ljudska prava što se ne smije dopustiti«, izjavila je Gojković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.