Carrie Lam

Čelnica Hong Konga ne nudi ustupke prosvjednicima nakon izbornog debakla

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



HONG KONG Čelnica Hong Konga, propekinška Carrie Lam ponovno je pozvala na mir u Hong Kongu u utorak, ali nije ponudila ustupke prosvjednicima, iako su prodemokratski kandidati nadmoćno pobijedili na lokalnim izborima u nedjelju.


Prodemokratski kandidati osvojili su gotovo 90 posto, od ukupno 452 mjesta u vijećima gradskih četvrti Hong Konga na nedjeljnim izborima.


Propekinški kandidati osvojili su samo 89 mjesta, dok su na izborima 2015. osvojili 331 mjesto.




Peking, koji optužuje strane sile za poticanje nereda u Hong Kongu, nije komentirao izbore, a mediji pod državnom kontrolom izbjegavali su izvještavanje o izborima.


Visokorangirani kineski diplomat Yang Jiechi u utorak je osudio podršku američkog Kongresa prosvjednicima, dodavši kako je Kina “objasnila našu vrlo tešku poziciju američkoj strani”, prenosi državna novinska agencija Xinhua.


Lam je priznala da glasači žele izraziti svoje stavove o mnogim pitanjima, pa tako i o “nedostacima u upravljanju”.


Zahvalila se što je glasanje prošlo mirno te je izrazila nadu kako je mirni vikend signal da stanovnici žele da, gotovo polugodišnji, prosvjedi završe.


“Svi se žele vratiti normalnom životu i za to su potrebni zajednički napori svih nas”, rekla je Lam, prilikom tjednog obraćanja u sjedištu vlade.


“Dakle, kao što sam više puta rekla, pribjegavanje nasilju neće omogućiti taj napredak. Zato vas molim, molim vas da nam pomognete održati relativni mir te da pružite dobru osnovu kako bi Hong Kong mogao krenuti naprijed”, dodala je.