Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 23° 23° 1
15. rujna 2019.
U tijeku saslušanje

AFERA "DIESELGATE" Uhićen izvršni direktor Audija Rupert Stadler

Rupert Stadler / Foto Reuters
Rupert Stadler / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2018. u 12:25 2018-06-18T12:25:29+02:00

Proizvođač luksuznih automobila upleten je u skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila koji je uzdrmao njegovu krovnu tvrtku VW

LONDON Izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila Audija uhićen je u ponedjeljak, objavio je glasnogovornik krovne grupe Volkswagen (VW).

»Potvrđujemo da je gospodin Stadler jutros uhićen. U toku je saslušanje na kojem će biti donesena odluka o njegovom eventualnom zadržavanju u pritvoru«, kazao je glasnogovornik.

Proizvođač luksuznih automobila upleten je u skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila koji je uzdrmao njegovu krovnu tvrtku VW.

U svibnju su u Audiju priznali da probleme sa softverom koji regulira emisiju štetnih plinova u dodatnih 60 tisuća modela A6 i u modelima A7 s dizelskim motorima.

Ta se brojka nadovezuje na 850 tisuća automobila koje je kompanija u sastavu VW-a opozvala prošle godine da bi se potom utvrdilo da samo neki među njima zahtijevaju izmjene, podsjeća BBC.

Skandal nazvan u medijima »dieselgate« izbio je u rujnu 2015. godine.

U Volkswagenu su priznali da je gotovo 600 tisuća automobila prodanih u SAD-u opremljeno spornim uređajima čija je svrha prolaz na testiranju emisija štetnih plinova.

Ukupno je sporni softver koji omogućuje objavu različitih podataka i kontrolu emisije pri vožnji odnosno pri testiranju ugrađen u 11 milijuna dizelskih automobila širom svijeta, naveli su.

To znači da su automobili u vožnji ispuštali i do 40 puta više štetnih plinova nego prilikom testiranja, u laboratorijskim uvjetima, napominje BBC.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.