Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Promocija znanosti

Sutra počinje manifestacija Rijeka tehnologije

Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 11:12 2018-09-25T11:12:40+02:00

Kroz tri dana manifestacije mladi će znanstvenici dobiti priliku da pokažu što sve rade, a najavljena su i predavanja Zorana Vakule, Korada Korlevića, kao i doktorska konferencija te okrugli stol na temu STEM obrazovanja

RIJEKA U sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci 26. do 28. rujna održat će se manifestacija Rijeka tehnologije čiji je cilj popularizacija i promocija znanosti i obrazovanja u prirodnim i tehničkim znanostima – najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Navodeći kako se radi o manifestaciji koju sinergijski organiziraju Tehnički fakultet, Građevinski fakultet, Pomorski fakultet, Odjel za fiziku te Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te Tehnička škola Rijeka, Zajednica tehničke kulture, Dom mladih i Akademsko astronomsko društvo Rijeka predstojnik Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Saša Zelenika istaknuo je da cilj manifestacije nije samo popularizacija znanosti, već i pokazati sve ono što se radi na Sveučilištu.

– Želimo pokazati što se radi na Sveučilištu, odnosno tehniku tehnologija. Želimo upoznati građane s onim što danas radimo. Želimo također bolje se povezati i nastupati zajedno, u vidu funkcionalne integracije Sveučilišta. Želimo promovirati strukturirani način razmišljanja, tipičan za tehničke i prirodne znanosti, kazao je prof. Zelenika.

Dodajući kako će kroz tri dana manifestacije mladi znanstvenici dobiti priliku da pokažu što sve rade prof.dr. Zelenika je najavio i predavanja Zorana Vakule, Korada Korlevića, kao i doktorsku konferenciju te okrugli stol na temu STEM obrazovanja.

Dodajući pak kako primjena znanja u svim znanostima u užem smislu rezultira tehnološkim inovacijama prorektor za znanost prof.dr. Alen Ružić istaknuo je da riječko Sveučilište ima jasnu strategiju da razvija nove studijske programe i unaprjeđuje postojeće unutar STEM područja.

– Tako su Odjel za matematiku i Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci dobili sredstva u iznosu od 1,7 milijuna kuna na združenom studijskom programu koji će se izvoditi na engleskom jeziku. Također, Odjel za informatiku dobio je jedan program iz STEM na natječaju u suradnji sa Veleučilištem u Rijeci, naglasio je prorektor Ružić.

Riječko Sveučilište, dodao je, nije posvećeno samo obrazovanju i znanosti, već i napretku cijele regije u ukupnom razvoju, a ujedno je najavio kako će se posljednjge dana Rijeke tehnologije u Tower centru održati i Noć istraživača. Najavljujući bogat program Rijeke tehnologije predsjednik Zajednice Tehničke kulture Đordano Bucci poseban je naglasak stavio na najmlađe posjetitelje zaključivši da »Zajednica tehničke kulture Rijeka djeluje kroz svoje 62 udruge gdje se mladi i djeca mogu susresti sa znanošću i gdje se može probuditi strast za znanošću«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze