Stol pripremiti na vrijeme

Provjerili smo ponudu na riječkoj placi uoči blagdana, a imamo i sjajan recept za obiteljski ručak

Slavica Kleva

Bakalar, zaštitni znak Badnjaka - Jadranka Kalač / Snimio Vedran KARUZA

Bakalar, zaštitni znak Badnjaka - Jadranka Kalač / Snimio Vedran KARUZA

Suhi bakalar koji se najčešće nalazi na stolu za Badnjak, kreće se od 245 do 280 kuna, već gotovi namaz stoji na placi 170 kuna za kilogram, a ima i smrznutog filea bakalara po 49 kuna. »Što ću za božićni ručak!? Komad janjetine i krumpira i mlade kapule uz to« - k’o iz topa odgovara nam ribarica Marija Predovan



RIJEKA  Ako treba, do pasa ću se skinuti, ali bit će posla, u šali će Jasminka Petrović koju smo »uhvatili« za pultom delicija u prvom paviljonu na glavnoj riječkoj tržnici. Zna ona da s nadolazećim blagdanima valja zasući rukave jer će i potražnja za bakalarom biti velika.


Osim bakalara na bijelo po 170 kuna za kilogram, nudi slane inćune po 240 kuna za kilogram, slane srdele koje prodaje za 60 kuna 30 dag. Marinirani inćuni su 30 kuna za 20 dkg.


Ima ona i veliki izbor maslina, od 7 kuna za 10 dag bez koštica, do 3 kune za istu količinu, ali neočisćenih. Ima tu i drugih delicija poput punjenih crvenih papričica, feferona…




Kaže nam da su masline španjolske i grčke, a nabavila je i suhi bakalar norveškog porijekla, komadi su težine između 40 i 60 dag, a cijena mu je 285 kuna.


 Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Iako se u paviljonu gdje uglavnom prevladava prodaja mesa gužva još ne osjeti, mesari su počeli nabavljati domaće guske, patke i purice. Od petka svježe patkice, najavljuje Božidar iz mesnice Smrekar, a prodavačica Živana, prva mu susjeda, već ima međimurske pure i patke po 46 kuna, baš za peći, oko 2,5 kilograma težine.


Izbor mesa je zadovoljavajući, iako nam mesari tvrde da će s početkom idućeg tjedna biti prava ponuda svježeg mesa, u prvom redu janjetine i odojaka. Ali nova pošiljka odojaka značit će i njihovu veću cijenu.


Skuplji odojci


– Svinjetina je poskupjela zbog svinjske kuge i zato nema dovoljno odojaka, kaže nam mesar Damjan. Do sada je odojak bio po 42 kune za kilogram, sljedeća pošiljka će biti skuplja za najmanje 5 kuna po kilogramu. Dakle, nakon dugo vremena stabilne cijene odojaka, nova će se »vrtjeti« oko 50 kuna po kilogramu.


Većina sugrađana na Badnjak tradicionalno na stolu ima i smokve. Sočne, prave domaće po cijeni između 45 i 50 kuna mogu se naći na nekoliko štandova na riječkoj tržnici. Baš kao i domaće masline koje prodaje gospođa Anka.


– Stoje u moru nekoliko dana, što više to bolje, veli nam, da izađe gorčina. Potom se ocijede i preliju prokuhalom vodom, malo ih se posoli i po želji prelije maslinovim uljem. Cijena im je 40 kuna za kilogram.


Mladi krumpir je između 10 i 12 kuna i stiže iz plastenika. Ima i mlade kapule, vezica je između 5 i 6 kuna. Stigle su i prve prokulice, cijena im je 20 kuna, nešto skuplji je brokul dalmatinski, 24 kune za kilogram.



Za božićne blagdane nudimo recept za obiteljski ručak s kopunom (pijevcem). Najbolji je kopun od 2,5 do 3 kilograma težine, žličica soli i žličica đumbira.Za nadjev pripremite 40 grama maslaca, vezicu vlasca i peršina, jetricu kopuna, 25 dag mljevene teletine, jedan panin, 10 dag prešane šunke, jedno jaje, 0,5 dl mlijeka, 1 dl kiselog vrhnja, 1 češanj češnjaka, sol i papar po potrebi, 1 dl ulja.Očistiti, oprati i posušiti kopuna, pa izvana i iznutra natrljati mješavinom soli i đumbira. Panin narežite na kockice i prelijte mlijekom, a na maslacu propirjajte vlasac i dodajte narezanu jetricu i još malo sve zajedno propirjajte.Kad se ohladi još malo, usitnite pa dodajte u dublju posudu ocijeđen panin, jetricu, nasjeckanu šunku, brašno, jaje, sol papar, češnjak, peršin, kiselo vrhnje. Izmiješanom smjesom napunite kopuna, a otvor zatvorite čačkalicom ili konopom za domaćinstvo. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, ali prije obavezno preliti kopuna vrućim uljem i peći ga 2 do 2,5 sata. Prilikom pečenja dodati malo vode, a kopuna polijevajte. Kad se malo ohladi, režite, bit će lakše. Kopuna će odlično zamijeniti purica, patka ili puran.


Uskoro lovostaj


Na ribarnici nešto tmurnija atmosfera, ne samo zato što će za jedno više od desetak dana početi lovostaj plave ribe, već što općenito nema kupaca.


– Evo, ovih dana je bila srdela dva kilograma za 15 kuna, pa je bilo slabo kupaca, veli nam jedna ribarica. Ne pamtim da se tako slabo radilo, kao da se cijela Rijeka iselila…


Suhi bakalar kod Jadranke Kalač je 245 kuna, drži ga u rukama i kaže da ga sprema svake godine po provjerenom receptu, tradicionalno s češnjakom, maslinovim uljem i krumpirom. Ali jedini uvjet je dobar, kvalitetan bakalar, podsjeća.


– Namačem ga par dana, mijenjam vodu svaki dan, potom ga skuham i dobro očistim od kostiju, zapravo hrskavica i ogulim kožu. Red krumpira, red očišćenih komada bakalara, pa opet red ploški krumpira, dodam češnjak, peršin, maslinovo ulje i bijelo vino. Poklopim, i kad zavrije, oko 50 minuta na laganoj vatri. I to je to! Po potrebi samo protresti zdjelu, kaže nam sugovornica Jadranka koja prodaje smrznuti file bakalara po 49 kuna, škarpinu po 52 kuna za kilogram, lignje su 54 kune, file oslića 44 kune, oslić smrznuti bez glave je 30 kuna, a za očišćeni kilogram jadranskih kozica treba izdvojiti 115 kuna.


– Što ću za božićni ručak!? Komad janjetine i krumpira, mlade kapule uz to, k’o iz topa odgovara nam ribarica Marija Predovan.