Fešta od mladega leta

MAJEVICA Uživanje u autohtonim delicijama, starinskim igrama i dobroj glazbi

Andrej Petrak

snimio Damir ŠKOMRLJ

snimio Damir ŠKOMRLJ

Učenici Ugostiteljske škole Opatija skuhali su nekoliko domaćih autohtonih jela, čiji su se recepti našli u upravo iz tiska izašloj knjizi Bokunić užanci, zahvaljujući kojoj je očuvana negdašnja kuhinja



Pravu štoriju od kraja i običaji priredile su i ove godine brojne viškovske udruge na jubilarnom, desetom izdanju Majevice, Fešte od mladega leta, što je ove nedjelje u organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Općine Viškovo, održana na parkiralištu Milihovo u centru mjesta. Posjetitelji su mogli uživati u besplatnom objedu kapuza i fažola i drugim autohtonim delicijama, starinskim igrama za velike i male te bogatom glazbenom programu. Prisutne su zabavljali Marinićeva muzika i mažoretkinje, dok su u glazbenom programu atmosferu održavali Grooversi i Lady Luna.


Učenici Ugostiteljske škole Opatija skuhali su nekoliko domaćih autohtonih jela, čiji su se recepti našli u upravo iz tiska izašloj knjizi Bokunić užanci, nastaloj zahvaljujući inicijativi predsjednika Delavske katedre Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Rajka Sroka i trudu brojnih viškovskih kuharica, zahvaljujući kojima je očuvana negdašnja kuhinja. Koliko su se posjetiteljima svidjeli ovi autohtoni recepti, svjedoči i činjenica da je hrane nestalo niti sat vremena nakon početka programa. Služio se zato i dalje kapuz i fažol, koji su vrijedne volonterke Crvenog križa skuhale također prema receptu u knjizi Bokunić užanci.


Čuvarica recepata


Tko nije ove autohtone delicije uspio probati na Majevici, ne mora očajavati jer mogu ih prirediti sami kod kuće zahvaljujući knjizi autorice Marine Frlan Jugo, nastaloj u suradnji s brojnim mještanima Halubja. Riječ je o prvoj takvoj knjizi ove vrste, koja je ujedno i kuharica, ali i čuvarica autohtonih recepata, načina života, tradicije i baštine Halubja i cijele Primorsko-goranske županije. Rajko Srok ponosan je što su jela koja su se nekad kuhala u ovom kraju otrgnuta zaboravu i tako sačuvana za buduće generacije.




– Ovaj kraj krasila je jednostavnost u prehrani. Bilo je malo vrsta hrane koja se namjenski pripremala kako bi ljudima dala snagu. Kopačima i onima koji su obavljali radove u šumi prije svega bio je namijenjen kapuz, fažol ili repa, a spremalo se jednako tako i nekoliko recepata jednostavne i lake hrane. Smatrao sam da je šteta da se ti recepti izgube i da se ne očuvaju za buduće generacije jer danas mladi o tome ne znaju gotovo ništa – objašnjava Rajko Srok koji ističe da je Bokunić užanci posveta i zahvala svim našim nonama i pranonama te okusima i mirisima njihove kuhinje.



Uostalom, starinski recepti i današnjim bi generacijama mogli biti od itekakve koristi jer, kako napominje autorica tekstova u knjizi Marina Frlan Jugo, stari ljudi teško su živjeli, ali bili su krepki i jaki. Mnogi od njih doživjeli su visoku starost pa ako je ta hrana njih mogla održati, može i nama danas pomoći.


Napeta natjecanja


Delavska katedra Ustanove Ivan Matetić Ronjgov prezentirala je rad svoje školice kiparstva u drvu, kako se plete košić, ali i kako se nekad igralo. Dječji vrtići i ostale udruge sudionici, uz to kako se igralo, pokazali su i kako se nekad živjelo na području Viškova. Djeca su tako mogla zaigrati brojne starinske igre, od skakanja u vrećama preko bacanja potkova i gađanja lonca zatvorenih očiju do potezanja konopa. U Dečjen kantuniću mogli su se voziti i na starinskom kalesinu, zahvaljujući susretljivosti Radovana Širole. Oni nešto stariji mogli su se okušati u uvijek atraktivnom potezanju konopa te ništa manje napetom natjecanju u prćenju na pal po pršut. Tko nije uhvatio pršut, imao je šanse osvojiti pancetu, salamu ili vino.


Udruga obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje priredila je sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, a posjetitelji su ondje mogli, među ostalim, naći grobnički sir i lavandu, proizvode od meda, jagode, proizvode od kože i razne suvenire. Brojne viškovske udruge prezentirale su svoje radove i programe iz protekle godine te ujedno prikazale kako se nekad živjelo na Halubju.


Mladoletna šetnja


Svoj obol jubilarnom izdanju Majevice dali su: Limena glazba Marinići, Mažoretkinje Halubajke, Dječji vrtić Loptica, Dječji vrtić Viškovo, Boćarski klub Halubjan, Karnevalska udruga Kunpanija z Halubja, Osnovna škola Sveti Matej, Halubajske mažoretkinje, Delavska katedra Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, Udruga Belica, Udruga roditelja Pokrenimo se, Dobrovoljno vatrogasno društvo Halubjan te Crveni križ Viškovo.


Tako je ove nedjelje bilo na Milihovu, a sve je krenulo još izjutra zahvaljujući članovima Planinarskog društva Viškovo. Oni su zainteresirane poveli na mladoletnu šetnju viškovskim šetnicama do Lončeve griže, s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na čitavu okolicu. Povratak je bio zakazan baš taman – na besplatan objed na Milihovu. Sve u svemu, brojni posjetitelji koji su bili dio Majevice mogli su osjetiti autohtonu halubajsku priču, kušati domaće delicije i uživati u zabavnom programu.