Novi restoran

EPK razvija i riječku gastro scenu: U središtu grada otvorena ”Ćakula”

Edi Prodan

Foto E. Prodan

Foto E. Prodan



RIJEKA Proces pretvaranja Rijeke u Europsku prijestolnicu kulture mora zadovoljiti i čitav niz gabarita koji naizgled, ili direktno s kulturom nemaju značajnije poveznice. Riječ je o uspostavljanju dovoljnog broja ležajeva, gdje dakako prednjače oni hostelskog tipa, kao i restorana koji, u skladu s nazivom, nude – kuhana jela. Od iduće godine u Rijeci se očekuje drastično povećanje priljeva turista koji od EPK prijestolnice ne očekuju samo događaj vezane uz kulturu, nego i cjelokupni doživljaj grada i podneblja. Intencija, poticaj koji dolazi od strane TZ Rijeke u tom je slučaju – autohtonost.


– Iako sam po struci profesorica, specifični oblici ugostiteljstva koji uključuju sajamska događanja na kojima se prezentiralo specifičnu proizvodnju iz domene gastro ponude ili pak »pivski vrtovi« koji u sebi objedinjavaju ne samo pivsku, nego i čitav niz nazovimo ih »pop kultura«, niz su godina moja preokupacija. Samim time, izazov koji nam donosi EPK kao i intencija da se u središtu grada aktiviraju svi ugostiteljski resursi koji uključuju i ponudu hrane, nagnali su me da u život vratim ovaj prostor te da u njemu ponudim čitav niz naših, primorskih jela od kojih najpovoljnija startaju s 30-ak kuna. Ono što uvodim je i nutricionistički tako potreban doručak, pa i zbog toga što se očekuje nemalo hostelskih gostiju, jednostavne marende, ručkovi i »mala jela« za večernje sate. Dakako sve usklađeno s tradicijom i ekološkom kvalitetom lokalnih namirnica, istaknula nam je Adriana Battistella vlasnica »Ćakule«, nevelikog, večeras otvorenog restorana čija se terasa dodiruje s parkiralištem Gomila.