Razmjena iskustava

CIVINET FORUM Rijeka pokazala energetski učinkovita vozila Čistoće i električni automobil

Andrej Petrak

Sedamdesetak sudionika iz četiriju zemalja  na Građevinskom fakultetu / Snimio Ivica TOMIĆ

Sedamdesetak sudionika iz četiriju zemalja na Građevinskom fakultetu / Snimio Ivica TOMIĆ

Rijeka od prošle do 2020. godine koordinira Civinet mrežom za ovaj dio Europe



RIJEKA  Sedamdesetak sudionika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske okupili su se na drugom izdanju Civinet Foruma, posvećenom 11. Globalnom cilju održivog razvoja: održivi gradovi i zajednice, održanom na Građevinskom fakultetu u Rijeci.


Uz predstavnike gradova i općina na Civinet Forumu sudjelovali su djelatnici komunalnih poduzeća, instituta, fakulteta te nevladinog sektora.


– Svim gradovima, bez obzira na veličinu, zajednički su prometni problemi, a te je probleme potrebno rješavati na sustavan način. Razmjena iskustava o održivoj mobilnosi u urbanim sredinama itekako je potrebna i korisna, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pozdravljajući sudionike skupa. Grad Rijeka prošle je godine preuzeo koordinaciju Civinet mrežom i činit će to sve do 2020. godine, a u ime Grada, glavni koordinator Civineta je pročelnik gradskog Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.




Riječki Civinet Forum ponudio je prezentacije o događanjima u proteklih godinu dana, koja su bila usmjerena na razmatranje značaja planova održive urbane mobilnosti, kao sastavnom dijelu intergriranog planiranja, kojim se povezuje održivo urbano planiranje s održivom urbanom mobilnosti.


U tom smislu iz riječke Gradske uprave predstavili su primjere primjene energetski učinkovitih vozila KD Čistoća, kao i poduzetnički projekt elektrifikacije automobila. Sudionici Civinet Foruma imali su priliku obići Gradski i Lučki kontrolni centar, gdje su se upoznali s načinima upravljanja prometom na gradskim prometnicama te na moru.