Festival mora i pomorske baštine

8. FIUMARE Spreman izuzetno bogat program na 25 lokacija u Rijeci

Marinko Glavan

Festival počinje u utorak 28. svibnja na Korzu kada će se prezentirati tradicijske barke, obnovljene u sklopu europskog projekta »Mala barka 2«, uz svečani defile sudionika festivala / Snimio Silvano JEŽINA

Festival počinje u utorak 28. svibnja na Korzu kada će se prezentirati tradicijske barke, obnovljene u sklopu europskog projekta »Mala barka 2«, uz svečani defile sudionika festivala / Snimio Silvano JEŽINA

Po završetku festivala Fiumare počinje Fiumanka, pa ćemo imati dva tjedna zanimljivih i atraktivnih događanja - rekao je gradonačelnik Obersnel



RIJEKA  Osmi po redu Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – Fiumare, održat će se u Rijeci od 28. svibnja do 5. lipnja, uz izuzetno bogat program na više od 25 lokacija u gradu.


Fiumare je jedinstveni festival koji promiče pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Rijeke i cijelog Kvarnera, nudeći zanimljiva događanja i aktivnosti namijenjene najširoj publici.


Program festivala najavili su jučer na Botelu Marina predsjednik organizacijskog odbora Robert Mohović iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, stručna suradnica za razvoj proizvoda TZ-a grada Rijeke Helga Večerinović, voditelj Sektora komercijalnih poslova u Lučkoj upravi Rijeka Rajko Jurman te riječki lučki kapetan Darko Glažar.


Dio života




– Festival Fiumare kroz dosadašnjih sedam godina održavanja postao je dio riječkog života, istaknuo je u najavi Obersnel.


– More je od Rijeke napravilo ono što je danas – otvoreni grad, što je i inače karakteristika lučkih gradova. S brodovima dolaze novi ljudi, nove ideje, a stanovnike grada to čini spremnijima da prihvate novo i drugačije. Po završetku festivala Fiumare počinje Fiumanka, tako da ćemo imati dva tjedna izuzetno zanimljivih i atraktivnih događanja vezanih uz more u našem gradu – rekao je Obersnel.


Robert Mohović je podsjetio na početke festivala koji sežu u 2011., kada je održana manifestacija »Oživimo Mrtvi kanal«, za koje su u Mrtvom kanalu bile vezane tradicijske barke, a već iduće godine prerasla je u daleko širi festival pod nazivom Fiumare.



Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – Fiumare 2019. zajednički organiziraju Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Lučka uprava Rijeka uz čitav niz programskih partnera. Podupiru ga i pomažu u realizaciji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Lučka kapetanija Rijeka, Luka Rijeka d.d., Rijeka plus d.o.o., Jadranski pomorski servis i turističke zajednice s područja Kvarnera.



– Ove godine ćemo, uz mnoštvo događanja, od prezentacije barki na Korzu, do stručnih predavanja i brojnih sadržaja namijenjenih djeci i mladima, prvi put imati i veća plovila, poput nerezinskog logera, obnovljenog sredstvima EU-a u sklopu programa »Mala barka 2«, a dolazi nam i jedan loger iz Italije, čime festival dobiva međunarodni karakter, a idućih godina u tom ćemo smjeru još snažnije nastaviti – rekao je Mohović.


Mala barka


Festival počinje u utorak 28. svibnja na Korzu kada će se prezentirati tradicijske barke, obnovljene u sklopu europskog projekta »Mala barka 2«, uz svečani defile sudionika festivala.


Iz ove godine iznimno bogatog programa valja još svakako izdvojiti i brojne radionice, predavanja, izložbe, prezentacije, uz regatu tradicijskih plovila, regatu u mornarskom veslanju, regatu krstaša, sajam autohtonih proizvoda, turnir u briškuli i trešeti, uprizorenje povijesnog događaja »Karolina spašava Rijeku«, te Bal jedara i svjetla u luci, uz nastup tenora Voljena Grpca i vatromet.


Cijeli je program toliko popunjen događanjima da bi za njegovo prenošenje trebalo znatno više prostora u novinama, a za detalje je najbolje pogledati web stranicu www.visitRijeka.hr, na kojoj se može pronaći detaljan program festivala s točnim vremenom i mjestom svakog pojedinog događanja.