Bezvlašće

Za 60 radnika na Prisavlju nema tko produžiti agencijske ugovore: Dnevnik HRT-a ostaje bez montažera?

Siniša Pavić

Angažman radnicima na HRT-u traje do ponedjeljka / Foto Sergej DRECHSLER

Angažman radnicima na HRT-u traje do ponedjeljka / Foto Sergej DRECHSLER

Šminkerice, snimatelji, montažeri, scenografi dotjerani su pred otkaz iz jednostavnog razloga što im nema tko produžiti tzv. agencijsko zapošljavanje. Bez ugovora na HRT-u ne mogu biti



ZAGREB – Činjenica da je politika dovela Hrvatsku radioteleviziju do toga da s njom praktički ovih dana i do daljnjeg ne upravlja nitko, mogla bi u ponedjeljak s Prisavlja na cestu preseliti 60-ak radnika koji su, kako se to popularno kaže, »autsorsani« još za mandata Gorana Radmana. Šminkerice, snimatelji, montažeri, scenografi dotjerani su pred otkaz iz jednostavnog razloga što im nema tko produžiti tzv. agencijsko zapošljavanje. Ili, ipak ima, ali se još uvijek libi to učiniti!?


Anonimno pismo


Priča je izišla u javnost zahvaljujući anonimnom pismu jedne od tako zaposlenih djelatnica HRT-a, inače šminkerice. U pismu se kazuje da je 60-ak zaposlenih pred otkazom, traži objašnjenje zašto im se ne želi produžiti ugovor kad posla ima, ističe kako je pred otkazom sedam montažera Dnevnika što u ozbiljnu sumnju dovodi mogućnost njegove realizacije. A onda se, kao glavni krivac za nastalo stanje apostrofira Nadzorni odbor HRT-a.


S HRT-a ama baš nikakav komentar na ovu temu nije jučer bilo moguće dobiti. Teško da će ga se moći dobiti dokle god HRT ne dobije kakvog takvoga glavnog ravnatelja. Nitko se, naime, ne osjeća odgovornim baviti s onim što je do jučer bilo u opisu posla v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića, a kamo li da se imenom i prezimenom stane iza bilo kakve izjave ili pojašnjenja. Neslužbeno, krivac je za svakog netko drugi. Mađu krivcima se tako našao i Radman jer se odlučio na zapošljavanje preko agencije ne bi li makar na papiru HRT brojio čim manje zaposlenih.


Više krivaca




Po mišljenju jednih, za to što nema sredstava da se produže ugovori kriv je Nadzorni odbor, jer nije ravnateljstvu amenovao traženi rebalans proračuna. Prema zaključcima drugih, krivo je ravnateljstvo koje višekratno nije na zakonit način tražilo rebalans. Po mišljenju trećih, kriva je politika koja je HRT dovela u situaciju u kojoj trenutačno jest, poprilično bezizlaznu. Ima i onih koji upozoravaju, odnosno tvrde, kako je ravnateljstvo moglo, a može i sada, iskoristiti mogućnost preraspodjele sredstva bez rebalansa, ali nije to učinilo, već je za svaku odluku tražilo dozvolu NO-a. Hoće li to učiniti ravnatelji poslovnih jedinica, koji navodno imaju mogućnost sastati se i bez ravnatelja!? Za sada takve naznake nema.


Sljedeći tjedan trebao bi se sastati Nadzorni odbor pa i ovo pitanje staviti na dnevni red. Možda se tada ipak nađe netko tko ima kakvu takvu moć potpisivanja ovakvih odluka, pa spasi ne desetke zaposlenih. No, angažman spomenutima traje do ponedjeljka. Agonija će trajati koji dan duže. Bez ugovora na HRT-u legalno biti ne mogu. Na ljude se očiti malo mislilo, u očekivanju rebalansa novac se trošio na neke druge, “važnije” stvari.