Traganje i spašavanje na moru

Spasiteljima pune ruke posla: Na buri umalo odsurfao u smrt kod Klenovice

Šarlota Brnčić

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

Kako je prema večeri nevrijeme praćeno jakim udarima bure bilo u jačanju, u Središnjici su zaprimljene brojne dojave s područja Dalmacije o nizu težih i lakših pomorskih nezgoda, u kojima su pričinjene materijalne štete na plovilima, bez stradalih i ozlijeđenih.



RIJEKA – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) iznova je koordinirala nizom spasilačkih akcija nakon što su se zbog jakog nevremena dogodile brojne pomorske nesreće. Središnjica je tako pokrenula koordiniranu spasilačku akciju slijedom dojave očevidaca, posredstvom Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Rijeka, o četiri kanua s pet osoba u pogibeljnoj situaciji koji su se pod olujnim udarima bure nasukali na obalu nedaleko mjesta Voz na otoku Krku.


U koordinaciji s Lučkom kapetanijom Rijeka prema brodolomcima su upućeni djelatnici riječke Kapetanije koji su na dojavljenoj poziciji pronašli sva četiri kanua i jednu neozlijeđenu osobu. Ostala četiri kanuista također su neozlijeđena pješice nastavila kopnom do mjesta Voz, odakle su se telefonski javili i poručili da se vraćaju vozilom po kolegu i kanue.


Nekoliko sati kasnije MRCC Rijeka zaprimio je poziv pogibelji o surferu kojega je odnijela jaka bura na moru ispred Klenovice te je Središnjica u koordinaciji s Lučkom ispostavom Novi Vinodolski pokrenula spasilačku akciju. Djelatnici Lučke ispostave Novi Vinodolski u MRCC Rijeka dojavili su da su srećom neozlijeđenoga surfera iz mora izvukli ribari sa ribarice naziva Kremovik i prevezli ga u Klenovicu u pratnji službenoga plovila Ispostave.




Zbila se i teška ronilačka nesreća u kojoj je prilikom organiziranoga ronjenja na otoku Pelješcu smrtno stradao njemački ronilac. Očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da je Nijemac nastradao zbog neutvrđenih, iznenadnih zdravstvenih tegoba kad je kao član ronilačke skupine ronio u moru nedaleko Trstenika, kod Pelješca. Voditelj organiziranoga ronjenja pokušao ga je spasiti čim je primijetio da pokazuje znakove zdravstvenih smetnji, no nažalost, nedugo po izranjanju njemački ronilac je preminuo.



U naletu glisera na usidrenu jedrilicu kod Murtera u utorak navečer ozlijeđene su dvije češke državljanke, a nesreću je skrivio 63-godišnji Čeh koji je upravljao gliserom češke zastave, izvijestila je šibenska policija.  Nesreća se, stoji u policijskom priopćenju, dogodila oko 22.30 sati, oko 50 metara od obale. Skrivio ju je 63-godišnji Čeh koji je upravljao gliserom češke zastave, te je udario u usidrenu neosvijetljenu jedrilicu slovenske zastave. U naletu glisera na jedrilicu teže su ozlijeđene 55-godišnjakinja i 57-godišnjakinja iz Češke, a zbog težine ozlijeda zadržane su na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik. Prvi podaci o nesreći, koje je u srijedu objavilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, govorili su o jednoj teško ozlijeđenoj češkoj državljanki. Kapetan glisera zadobio je lakše tjelesne ozlijede, a »zaradio« je i kaznenu prijavu zbog ugrožavanja posebnih vrsta prometa, izvijestila je policija u četvrtak.



Kako je prema večeri nevrijeme praćeno jakim udarima bure bilo u jačanju, u Središnjici su zaprimljene brojne dojave s područja Dalmacije o nizu težih i lakših pomorskih nezgoda, u kojima su pričinjene materijalne štete na plovilima, bez stradalih i ozlijeđenih.


Tako je jučer pola sata nakon ponoći spašen iz mora brodolomac, srećom neozlijeđen, sjeveroistočno od Lastova od posade jedrilice Fortune. U uvali Ždrilca, Pakleni otoci, motorna jahta Niki 1, dužine 23 metra, tijekom boravka na vezu zbog zapetljane užadi udarila je u susjedna plovila pri čemu je nastala manja materijalna šteta na plovilima.


Tijekom noći MRCC Rijeka zabilježio je još nekoliko dojava o nasukavanjima i oštećenjima plovila kod otoka Šćedro, uslijed zapetljavanja sidrene užadi na sidrištima zbog jakoga vjetra. MRCC Rijeka i resorno Ministarstvo obaviješteni su jučer ujutro od djelatnika Lučke kapetanije Zadar i o onečišćenju mora u Gradskoj luci Zadar. Onečišćenje se protezalo između lučkih vezova 1 i 3, a zagađenje je u potpunosti uklonjeno do 14.30 sati.