Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Rezultati PISA istraživanja

Škrlec: Krajnje je vrijeme za kurikularnu reformu, naši učenici nakon obaveznog obrazovanja nisu sposobni snalaziti se u modernom društvu

Davor Škrlec / NL arhiva
Davor Škrlec / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2016. u 16:02 2016-12-16T16:02:00+01:00

"Ulaganje u ljude je ulaganje u osnovni potencijal, a to je trenutno jedini pravi potencijal u koji Hrvatska treba ulagati, stoga je krajnje vrijeme za kurikularnu reformu ukoliko želimo biti konkurentno gospodarstvo i uspješno moderno društvo", objasnio je eurozastupnik Davor Škrlec

Nakon objavljenih rezultata najvećeg obrazovnog istraživanja na svijetu pod pokroviteljstvom OECD-a, PISA istraživanja, vidljivo je kako je Hrvatska pokazala loše rezultate u sva tri osnovna područja pismenosti te kako statistički značajno zaostaje za prosjekom zemalja OECD-a.

Ciklus PISA 2015 je ispitivao prirodoslovnu pismenost kao glavnu granu, dok su matematička i čitalačka pismenost bile sporedne.

Hrvatska se s ostvarenih 475 bodova rangirala na 37. mjestu od 72 zemlje te se s takvim rezultatom nalazi ispod prosjeka OECD-a koji je iznosio 493 boda.

Rezultate ovog ciklusa PISA istraživanja komentirao je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec.

"Rezultati posljednjeg ciklusa PISA istraživanja pokazuju kako Hrvatska s ostvarenim rezultatom nije bitno promijenila svoj rezultat testiranja od prošlog ciklusa 2012. godine. Međutim, ono što je zabrinjavajuće jest da su rezultati znatno gori u odnosu na 2006. godinu, prvu godinu provođenja istraživanja u Hrvatskoj. Navedeni rezultati otkrivaju također kako se Hrvatska po ovom pitanju nalazi među lošijim državama članicama. Tek šest država članica ostvarilo je gori rezultat od Hrvatske, dok se npr. susjedna Slovenija s ostvarenim rezultatom pozicionirala visoko na ljestvici", kaže Škrlec.

"Moramo biti posebno zabrinuti zbog prirode samog istraživanja koje ne ispituje naučeno gradivo i njegovu reprodukciju za ocjenu, već ispituje u kojoj mjeri su učenici stekli vještine i sposobnosti za aktivno sudjelovanje i snalaženje u današnjem društvu. Budući da se Hrvatska nalazi ispod OECD-ova prosjeka, možemo zaključiti kako naši učenici nakon završenog obaveznog obrazovanja nisu sposobni aktivno se snalaziti u modernom društvu", tvrdi Škrlec.

"Živimo u vremenu u kojem tehnologija uvjetuje brze društvene promjene, stoga i škole te ostale obrazovne ustanove trebaju ići u korak s tim. Ne smijemo dopustiti da Hrvatski obrazovni sustav bude simbol učenja radi učenja u kojem se naučeno gradivo nakon ispitivanja zaboravlja kako bi se stvorilo mjesto za drugo gradivo. Ulaganje u ljude je ulaganje u osnovni potencijal, a to je trenutno jedini pravi potencijal u koji Hrvatska treba ulagati, stoga je krajnje vrijeme za kurikularnu reformu ukoliko želimo biti konkurentno gospodarstvo i uspješno moderno društvo", objasnio je Škrlec.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.