Ljeto ipak nije gotovo?

Sjevernom Jadranu prijeti jako nevrijeme, moguće uz pijavice. U slovenskim Alpama past će i snijeg

P. N.

Foto arhiva NL / Marin Aničić

Foto arhiva NL / Marin Aničić

U nedjelju će biti znatno svježije, a temperature će u dijelovima Hrvatske pasti i do 15 stupnjeva. U gorskom dijelu Hrvatske mjerit će se tek jednoznamenkaste vrijednosti temperature,



Danas će još biti pretežno sunčano i vrlo vruće vrijeme s temperaturama do čak 36 stupnjeva, ali istodobno i vrlo nestabilno. Portal Neverin javlja kako će djelovanje ciklone najprije će osjetiti stanovnici sjevernog Jadrana, gdje će već u noći na subotu postojati mogućnost za lokalna nevremena. Jak razvoj oblaka valja očekivati u subotu ujutro pred istarskom obalom.


Subota će donijeti postupno naoblačenje sa zapada, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana prevladavat će umjereno oblačno s povremenim lokalnim pljuskovima, dok će na ostatku zemlje još biti djelomice sunčano. Još će nestabilnije biti u drugom dijelu subote i prema večeri kada će se grmljavinski pljuskovi proširiti i na kontinentalni dio Hrvatske, najviše na središnju i sjevernu Hrvatsku.


Pritom je ponegdje moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno velikom količinom kiše u kraćem vremenu, a postoji mogućnost tuče, na Jadranu i pijavica.




Na zapadu će biti svježije, dok će se na jugu i posebice istoku Hrvatske i dalje zadržati vruće. Prema kraju dana na sjevernom Jadranu bura, dok će u zapadnoj unutrašnjosti zapuhati umjeren sjeveroistočnjak.


U nedjelju će biti znatno svježije, a temperature će u dijelovima Hrvatske pasti i do 15 stupnjeva. U gorskom dijelu Hrvatske mjerit će se tek jednoznamenkaste vrijednosti temperature, dok će na ostatku unutrašnjosti ona biti najčešće od 15 do 21°C. No na zapadu će početi razvedravanje, koje će se tijekom ponedjeljka će se proširiti na cijelu Hrvatsku. 


Pitanje koje sve najviše zanima – ciklona koja će nas zahvatiti ovog vikenda ipak neće biti takozvani “summer killer”. Idućih dana nastavit će se pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme primjereno kraju kolovoza, a temperature zraka će iz dana u dan biti sve više te će se kretati uglavnom do 30 stupnjeva. 


Istramet, pak, javlja da će i u susjedstvu doći do osjetnog zahlađenja. Tako će u Alpama, na visini iznad 2.000 metara, kiša uz drastično zahlađenje prijeći u snijeg. Prema prognozi ECMWF-a, na slovenskoj Kredarici valja očekivati do 40-ak centimetara mokrog snijega koji će padati na temperaturi od oko -2 °C.