Moguć je i IPO

Ruske banke preuzimaju Agrokor, Ivica Todorić više nije “gazda”

Jagoda Marić

Naši izvori ističu da je teško procjenjivati koliki bi udio u Agrokoru u budućnosti zadržao Ivica Todorić i njegova obitelj, ali je sigurno da je ubrzanje dogovora s ruskim kreditorima, kako bi se primirila tržišta i zaustavila panika na burzama, značilo da Todorić mora pristati na lošije uvjete



ZAGREB Kreditori Agrokora preuzet će tu kompaniju, a Ivica Todorić izgubit će u njoj većinski udio, to je, kako se čini rješenje koje su za sadašnju situaciju smislili vodstvo Agrokora i investitori kojima ta tvrtka ukupno duguje oko 3,5 milijarde eura. Zasad su te informacije neslužbene, ali prve bi službene potvrde, može se čuti, trebale stići već danas i to od najvećeg pojedinačnog kreditora Agrokora ruske Sberbanke.


Takav dogovor značit će vjerojatno da Ivica Todorić gubi dominantnu ulogu u Agrokoru, ali investitori, uglavnom iz bankarskog sektora, nemaju interes dugoročno biti vlasnici Agrokora i time samo počinje priprema za vlasničko restrukturiranje u kojem naši sugovornici ne isključuju ni IPO, odnosno prodaju dionica putem inicijalne javne ponude.


Ubrzan dogovor


Naši izvori tvrde da se na scenariju restrukturiranja već radilo, ali da je taj proces ubrzan, pa se tako ne znaju ni svi detalji za spomenuto rješenje niti kakva bi bila buduća vlasnička infrastruktura najveće privatne kompanije u Hrvatskoj. Dogovor u kojem investitori preuzimaju kormilo i diktiraju restrukturiranje tvrtke bio je rješenje koje se i dugoročno nastojalo postići, no ono je na sastancima u posljednja dva tri dana ubrzano kako bi se primirila tržišta i zaustavila panika na burzama kad su u pitanju i dionice Agrokorovih tvrtki, ali i obveznice te kompanije.




Značajnijih financijskih obveza Agrokor nema do sljedeće godine i u toj su kompaniji bili uvjereni da imaju vremena za dogovor s vjerovnicima, međutim pad kreditnog rejtinga i pad vrijednosti obveznica, pa na kraju i dionica natjerao ih je da ubrzaju taj dogovor. Za početak, Agrokor je, kako se čini, osigurao dodatni kredit od Sberbanke od 250 milijuna eura kako bi imao likvidna sredstva za plaćanje trenutnih obveza i time je kupio dodatno vrijeme.


Nitko zasad ne želi procjenjivati kako bi izgledala vlasnička struktura nakon završetka procesa i hoće li doista i Sberbanka, koja je u više navrata tvrdila da je vlasništvo u Agrokoru ne zanima, ipak ući u tu kompaniju i postati najjači vlasnik. Zajedno s VTB bankom koja je također u vlasništvu ruske države. Sberbanka i VTB banka dosad su Agrokoru odobrile 1,3 milijarde eura kredita, a s novim zajmom taj će iznos premašiti milijardu i pol eura. Hoće li na osnovu toga Rusi postati pojedinačno najveći vlasnici Agrokora, zasad nitko ne želi procjenjivati, ali da će u procesu u kojem će se ta tvrtka konsolidirati imati dominantnu ulogu to je izvjesno.


Osim ruskih banaka, jedan od većih kreditora je i Deutsche bank kojoj Agrokor duguje oko pola milijarde eura. Taj su koncern kreditirale i domaće banke, koje su se također uključile u pronalaženje rješenja, ali njihovi su krediti »sitni« u odnosu na ukupan dug, pa će takav biti i njihov utjecaj na cijeli proces.


Teško je, ističu oni, procjenjivati koliki bi udio u Agrokoru u budućnosti zadržao Ivica Todorić i njegova obitelj, ali je sigurno da je ubrzanje dogovora i nužnost da se što prije umire tržišta značila da mora pristati na nešto lošije uvjete. Uz to dogovor će vjerojatno značiti i da će jako brzo doći do promjena u samoj upravi Agrokora, ali o imenima koja će otpasti, kao i potencijalnim novim čalnovima nitko ne želi govoriti. No, spominje se da bi Ivica Todorić ostao u upravi jer ipak ima najbolji pregled stanja u koncernu.


Smirivanje lopte


Osim s vlasnicima Agrokorovih obveznica kojima se posljednjih godina trguje na inozemnom tržištu oko raspleta se vjerojatno razgovaralo i s Vladom, no u Banskim dvorima jučer nisu htjeli otkrivati da išta znaju o dogovoru koji bi trebao smiriti tenzije oko najveće domaće kompanije. 


Iako su u Vladi oprezni kad je u pitanju dogovor s investitorima, što je logično s obzirom na to da bi propast tih razgovora značila da se poteškoće u Agrokoru i oko Agrokora produbljuju, postoje i oni koji nisu najsretniji zbog toga što će sada strani investitori odlučivati što će se događati s poljoprivrednim zemljištem koje u svom vlasništvu ima Agrokor, a najveći je privatni vlasnik tog dobra u Hrvatskoj. Uz to ističu da, nebitno je li riječ o Rusima, Nijemcima ili Britancima, oni dobivaju priliku upravljati i najvažnijim koncesijama za vodu u državi.