Zatvoren serijski kradljivac

Riječki kradljivac u Via Romi zbog niza nedjela: Od provala u kuće do otimanja torbice

Fiore Vežnaver

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Prišao je s leđa jednom muškarcu, pa mu iz ruke istrgnuo torbicu. U njoj nije bilo mnogo novca, ali je vlasnik ostao bez dokumenata, naočala za vid i ključeva stana. Formalno »najteža« krađa koja se Riječaninu stavlja na teret  jest krađa bicikla vrijednog 2.500 kuna. Bicikl je »posudio« u noći na 30. listopada prošle godine, dok se nalazio ispred portuna zgrade u Ulici Fiorella la Guardije."



RIJEKA – Alesandro Dugina, 25-godišnjak iz Rijeke, smješten je jučer poslijepodne u riječki zatvor pod sumnjom da je počinio seriju krađa, od kojih su neke provalne krađe ostale na pokušaju i nije ništa ukrao, ali je ipak napravio štetu vlasnicima. Od pet slučajeva za koje se tereti najgrublji je bio onaj što se prije mjesec dana, 19. srpnja, zbio u Kumičićevoj ulici  u Rijeci.


Oko podneva je s  leđa  prišao 56-godišnjoj ženi dok je hodala ulicom i pitao je koliko je sati. Kada se žena okrenula, s vrata joj je istrgnuo zlatni lančić. Dio lančića žena je uspjela zadržati u ruci, no drugi dio je drski kradljivac  uspio istrgnuti, a zatim je pobjegao. Ženi je pričinjena šteta od oko 1.500 kuna. Dugina se tereti da je sličnu krađu izveo 25. lipnja ove godine, oko 12.30 sati, u Strossmayerovoj ulici, na autobusnom stajalištu Autotroleja na Piramidi.


Prišao je s leđa jednom muškarcu, pa mu iz ruke istrgnuo torbicu. U njoj nije bilo mnogo novca, ali je vlasnik ostao bez dokumenata, naočala za vid i ključeva stana. Formalno »najteža« krađa koja se Riječaninu stavlja na teret  jest krađa bicikla vrijednog 2.500 kuna. Bicikl je »posudio« u noći na 30. listopada prošle godine, dok se nalazio ispred portuna zgrade u Ulici Fiorella la Guardije.




Dugina se sumnjiči i za provalu u Gornjim Jugima (Viškovo) početkom svibnja ove godine, kada je najprije forsirao grilje na prozoru jedne obiteljske kuće, a nakon toga lopatom koju je pronašao u blizini razbio staklo na prozoru. Ušao je zatim u kuću, ali nije ništa ukrao. Na tom tragu je i slučaj što se zbio krajem travnja u Ulici Stane Vončine u Rijeci. Lopov je najprije drškom metle podignuo rolete na prozoru blagovaonice obiteljske kuće. Poslije toga je komadom cigle razbio staklo na prozoru, provukao ruku i otvorio oba prozorska krila. Ušao je u kuću, ali ni tada nije ništa odnio.


Dugina je nakon ispitivanju u tužiteljstvu jučer priveden sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja mu je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i bijega. Na tu odluku  utjecale su činjenice da se protiv njega vode i drugi postupci za imovinske delikte, te da je bez zaposlenja i prihoda te nema stalno prebivalište. Određena je i visina jamstva od 5.000 kuna. Na ispitivanju u riječkom Općinskom državnom odvjetništvu Dugina je priznao  sve inkriminacije, osim da je oteo lančić ženi, tvrdeći da je to učinio kompanjon koji je tada bio s njim, iako ne spori da su trebali podijeliti plijen.