Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Svijet bez nasilja nad ženama

Prosvjed "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" u podne na Cvjetnom

Prosvjed "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" u podne na Cvjetnom
Prosvjed "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije" u podne na Cvjetnom
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2018. u 8:25 2018-02-10T08:25:00+01:00

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjednoj akciji aktivistice, osobe iz javnoga i kulturnoga života, pročitat će sedam priča žena koje su preživjele nasilje, te dijelove Istanbulske konvencije

Prosvjed "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije", kojim će se obilježiti i ovogodišnji globalni događaj "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama", počet će u 12 sati na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg). 

Događaj solidarno organiziraju brojne organizacije civilnoga društva, aktivistice i građani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije.

Ove godine za prosvjed je odabrana simbolika distopijske knjige i popularne serije "Sluškinjina priča" da bi se, kako stoji u najavi, "predočio smjer u koji nas guraju ultrakonzervativne interesne grupe koje već nekoliko godina rade na ukidanju mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava".

Odore sluškinja šivale su članice udruge Kamensko, a na prosvjednoj akciji aktivistice, osobe iz javnoga i kulturnoga života, pročitat će sedam priča žena koje su preživjele nasilje, te dijelove Istanbulske konvencije.

U najavi prosvjeda "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije!" poziva se sve zainteresirane da se pridruže "povorci »sluškinja« koje žele živjeti u Hrvatskoj i svijetu, bez nasilja nad ženama i djevojčicama":

»Sluškinjama« je dosta kontinuiranog nasilja nad ženama i djevojčicama, dosta je kontrole nad našim tijelima te sustava koji ne kažnjava nasilnike! 
Nećemo dopustiti da se distopijski scenarij “Sluškinjine priče” (autorice Margaret Atwood) dogodi u Hrvatskoj te da se žene svode samo na služavke kojima se oduzimaju prava i čiji se glasovi utišavaju. 

Nad ženama se vrši nasilje u njihovom domovima, radnim mjestima, na ulici, u okviru obitelji. Više od milijun žena i djevojčica diljem svijeta žrtve su seksualnog nasilja, prisilnih brakova, nasilja od strane trenutnih i bivših partnera, seksualnog uznemiravanja na poslu, mobbinga, bivaju ubijene, sve samo zato što su - žene. 

Istanbulska konvencija je alat kojim je zaštita žena i djevojčica u Hrvatskoj ostvariva. Zato zahtijevamo da Vlada i Sabor ratificiraju Konvenciju i ne pristajemo ni na što manje. 

Žene, koje se doživljava samo kao »sluškinje«, izlazit će na ulice sve dok se Konvencija ne ratificira. 

I tebi je dosta biti »sluškinja«? Pridruži nam se! Ustani s nama i dođi na prosvjed u 12:00 u subotu, 10.2. na Cvjetni trg u Zagrebu.

Uz to, možeš: odjenuti se u odoru i tako pomoći osnažiti poruku važnosti ratificiranja Konvencije i zajedno s nama postati dio “Sluškinjine priče”,  podržati druge »sluškinje« i donirati za izradu odora! Ako želiš da što više »sluškinja« ustane, možeš donirati za izradu odora i ostale troškove uplatom na račun Zaklade SOLIDARNA za tematski fond „Drugotna na sav glas!” za akcije obrane prava žena na izbor i život bez nasilja. IBAN HR73 2390 0011 1009 4807 2 (pri Hrvatskoj poštanskoj banci, SWIFT: HPBZHR2X). Osim preko računa donirati se može i preko donatorske platforme Solidarne.

Organizatorice su Centar za ženske studije; CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Ženska soba – Centar za seksualna prava; 
Organizacija Status:M; RODA – Roditelji u akciji; SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske; Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske; Zaklada SOLIDARNA; GONG; Domine Split; Udruga Kamensko; Ženska mreža Hrvatske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.