Posjet sina kraljice Elizabete

Princ Edward na britanskom razaraču u Splitu povodom 10. godišnjice hrvatskog članstva u NATO-u

Hina

Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovo je prvi službeni posjet princa Edwarda, no njegov brat, princ Charles, bio je u Hrvatskoj nekoliko pita, a sestra, princeza Ana, posjetila ju je 2009. godine. Kraljica Elizabeta II. posjetila je Hrvatsku 1972.



SPLIT Britanski princ Edward prvi dan svog dvodnevnog posjeta Splitu u četvrtak je završio obilaskom britanskog ratnog broda HMS Duncan na kojem je, uz predstavnike hrvatskih oružanih snaga, veleposlanike država NATO-a i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, obilježio deset godina hrvatskog članstva u Sjevernoatlantskom savezu i njegovu 70. godišnjicu.


Razarač HMS Duncan, nazvan po britanskom admiralu Adamu Duncanu koji je krajem 18. stoljeća porazio nizozemsku flotu, nekoliko dana boravi u spitskoj luci.


Riječ je o brodu namijenjenom prvenstveno za protuzračnu obranu koji sudjeluje u misijama Sjevernoatlantskog pakta, a trenutno je na šestomjesečnom angažmanu na Sredozemlju. Razarač ima istisninu 8 tisuća tona, ima posadu od 280 ljudi i postiže brzinu do 30 čvorova.




Princa Edwarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete i 11. u redu za britanski tron, na brodu je pozdravila počasna garda, a potom je obišao razarač.


Nakon dana obilježenog podsjećanjem na hrvatsko-britanske kulturne veze na brod je stigla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a povodom obljetnica NATO-a tu su bili i veleposlanici država članica i predstavnici hrvatskih Oružanih snaga, kao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.


Velika Britanija ove će godine sudjelovati u NATO-ovoj vježbi Immediate Response koja se održava u Hrvatskoj, a krajem ljeta vojne snage dviju zemalja će održati šestu po redu zajedničku vojnu vježbu Sava Star.Edward će u petak posjetiti Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom će otvoriti ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom koji znanstveno surađuje sa sveučilištem u Cambridgeu.

Ovo je prvi službeni posjet princa Edwarda, no njegov brat, princ Charles, bio je u Hrvatskoj nekoliko pita, a sestra, princeza Ana, posjetila ju je 2009. godine. Kraljica Elizabeta II. posjetila je Hrvatsku 1972.


Posjeti pripadnika britanske kraljevske obitelji, koji se smatraju veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva, organiziraju se na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova kako bi se naglasila povezanost dviju zemalja.