Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Slučaj žigosanja

Pravobraniteljica za djecu o zadarskom incidentu: 'Svako nasilje neprihvatljivo; začuđuju izjave ravnatelja škole'

Helenca Pirnat Dragičević / Snimio Darko JELINEK
Helenca Pirnat Dragičević / Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2019. u 16:39 2019-02-07T16:39:59+01:00

Škole trebaju biti sigurno mjesto za svako dijete, mjesto »nulte tolerancije« na nasilje i zato su dužne sprečavati pojavu nasilja kontinuiranim preventivnim aktivnostima koje obuhvaćaju rad s djecom, njihovim roditeljima i učiteljima, ističe pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević

ZAGREB Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komentirala je u četvrtak incident u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, gdje je učenik prvoga razreda užarenim predmetom u obliku slova »U» žigosao školsku kolegicu i kolegu, istaknuvši da je svako nasilje nad djecom neprihvatljivo, bez obzira tko ga i gdje čini, pa zato začuđuju izjave ravnatelja škole da je to bila »samo dječja igra«.

Škole trebaju biti sigurno mjesto za svako dijete, mjesto »nulte tolerancije« na nasilje i zato su dužne sprečavati pojavu nasilja kontinuiranim preventivnim aktivnostima koje obuhvaćaju rad s djecom, njihovim roditeljima i učiteljima, ističe pravobraniteljica u odgovoru Hini.

Ravnatelj škole Jozo Dragić za N1 je izjavio kako nije riječ o »posebno teškom djelu«. Dragić je rekao kako je nakon događaja pozvao cijeli razred, uključujući i počinitelja, a oni su mu rekli da je to bila »samo dječja igra«.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručili su kako u događaju u zadarskoj školi nalaze »više iznimno zabrinjavajućih elemenata«, pa su u skladu s ovlastima zatražili očitovanja od uključenih institucija, uputili upozorenja i preporuke, te će pratiti njihova postupanja.

Ako se dogodi nasilje, škole su dužne primijeniti propise, a to često znači i obavijestiti druge stručne službe izvan škole, posebice ako je riječ o sumnji na kazneno djelo.

Škola mora poslati poruku da je nasilje neprihvatljivo

Osim toga, one moraju poduzeti stručne intervencije potpore i osnaživanja prema djeci koja su pretrpjela nasilje, ali i intervencije prema djeci počiniteljima, kako bi se utvrdili uzroci nasilnog ponašanja i djetetu pružila stručna pomoć u otklanjanju rizika, preuzimanju odgovornosti i promjeni ponašanja.

Iznimno je važno da u takvoj situaciji škola, kao odgojno-obrazovna ustanova, pošalje jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo, da ono ozbiljno narušava odnose i vrijednosti škole kao zajednice i da će za nasilno ponašanje svakako uslijediti posljedice za počinitelje.

Takav stav važan je i zbog sve ostale djece u školi, koja će upravo na takvim primjerima vidjeti i naučiti kako se treba odnositi prema nasilju.

»Upozorila bih i da nasilje djece nije izolirana pojava i dio je općeprihvaćenih vrijednosti i ponašanja odraslih u društvu u kojem oni daju primjer djeci. Osobito zabrinjava to što su nasilje i nasilna komunikacija odraslih, posebice u javnom prostoru, postali prihvatljiva pojava koja se nedovoljno ili uopće ne sankcionira«, navodi pravobraniteljica.

Djeca uče na primjernima i vrijednostima odraslih i odrastaju u atmosferi koja vlada u društvu. Svaki takav primjer nasilja odgovor je na pitanje činimo li kao odrasli dovoljno na sprečavanju nasilja djece, istaknula je Pirnat Dragičević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.