Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Je li moglo jeftinije?

PLATILI SMO 170 TISUĆA KUNA Plenkoviću i ministrima put vladinim avionom u Finsku - nije sporan

Foto Borna Filić / PIXSELL
Foto Borna Filić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 12:10 2018-11-16T12:10:21+01:00

Prije tjedan dana izaslanstvo HDZ-a putovalo je u Finsku službenim vladinim avionom gdje se održavao kongres Europske pučke stranke (EPP). U izaslanstvu su bili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Plenković, potpredsjednici Tolušić, Kuščević, Božinović i Murganić

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da je na kongres Europske pučke stranke u Finsku išao u svojstvu predsjednika Vlade i da je tamo imao i bilateralni sastanak s finskim premijerom Juhom Sipilom te da stoga nema ničega neobičnog što su išli službenim Vladinim zrakopolovom.

Mediji su u petak objavili da je vrh HDZ-a na čelu s Plenkovićem na kongres pučkih stranaka putovao službenim Vladinim zrakoplovom, a što je građane koštalo 170.000 kuna.

»Idemo tu stvari razgraničiti. Ja sam uvijek u svojstvu predsjednika Vlade, i na samom kongresu EPS-a sam kao predsjednik Vlade, a ne kao ostala delegacija HDZ-a.

Nevezano za to, moj kolega, finski premijer Juha Sipila je već prije par mjeseci preko svojih službi tražio da imamo bilateralni sastanak u Helsinkiju, prema tome ja sam tamo imao i bilateralni sastanak, kao i drugi dio – kongres europskih pučana. Nema tu ništa neobičnog«, kazao je Plenković koji je sudjelovao na otvorenju sajma »Hrvatski otočni proizvod» na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Upitan hoće li vladinim avionom i u Marakeš, odgovorio je: »Ja ne, ali onaj koji bude išao vrlo vjerojatno, s obzirom na lokaciju«.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u petak je prije početka Vlade poručila kako je bila na službenome putu u Finskoj gdje je sudjelovala na sastanku ministara iz Finske i Rumunjske te da su joj taj put i smještaj platili domaćini Finci. 

Prije tjedan dana izaslanstvo HDZ-a putovalo je u Finsku službenim vladinim avionom gdje se održavao kongres Europske pučke stranke (EPP). U izaslanstvu su bili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Plenković, potpredsjednici Tolušić, Kuščević, Božinović i Murganić.

»Ja sam bila u Helsinkiju jer je 8. i 9. studenoga bio sastanak ministara rada i zdravstva iz Finske i Rumunjske. Teme su bile pripreme za predsjedanje, i teme oko rada i socijalne politike. U delegaciji je bio i ministar Marko Pavić«, objasnila je ministrica Murganić.

»Dakle išla sam sa ekonomskom klasom avionom, a boravak je 8. i 9. (studenoga) platio domaćin, kako sam imala kartu, išla sam dan ranije na kongres EPP-a, i taj dan troškove boravka je snosila Hrvatska demokratska zajednica«, dodala je Murganić.

Politički tajnik Lovro Kuščević ne vidi ništa sporno u svemu jer, kaže, premijer koristi avion sukladno odluci Vlade i zakonima, a takav način putovanja je ekonomičan jer su Plenković i delegacija imali niz bilateralnih sastanaka. 

»Ja sam u Finskoj, kao i predsjednik Vlade i cijela delegacija, imao niz bilateralnih sastanaka s kolegicama i kolegama ministrima, europskim saborskim zastupnicima, a upravo radi načela ekonomičnosti išli smo tim avionom«, rekao je Kuščević u petak novinarima dodajući kako »predsjednik Vlade koristi avion sukladno odluci Vlade i sukladno zakonu«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.