Opasno vrijeme

PAZITE NA CESTI Diljem Hrvatske pao je snijeg. No uskoro prelazi u kišu koja se ledi u dodiru s tlom

P. N.



Dobar dio Hrvatske danas se probudio pod snježnim pokrivačem. Najviše ga je u Gorskom kotaru i Lici – u Delnicama je jutros 17 centimetara snježnog pokrivača, na Plitvičkim jezerima 19.


U središnjoj Hrvatskoj palo ga je između 2 i 10 centimetara.


No snijeg i susnježica će već tijekom prijepodneva slabjeti i prelaziti u kišu koja se ledi u dodiru s tlom, što bi moglo stvoriti ozbiljne probleme u prometu. Iz tog razloga, za područje Gorskog kotara i Like, danas je na snazi najviši stupanj meteoalarma – crveni. Isto upozorenje vrijedi i za Kvarner i podvelebitsko područje, ali u ovom slučaju zbog orkanske bure koja bi mogla imati udare do 120 kilometara na sat.




Screenshot Meteoalarm


Screenshot Meteoalarm



Iz HAK-a javljaju da za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obrnuto. Samo za osobna vozila otvorene su zbog vjetra dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, te Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).


Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste: A1 na dionici Karlovac-Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb, staru cestu kroz Gorski kotar – DC3 i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje-Gračac. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.


Stabilnije vrijeme slijedi od srijede. Oborina na kopnu bit će sve manje, a dnevna će temperatura polako rasti. U petak i subotu moglo bi biti sunčano, ali i uz pojavu jutarnjeg mraza. Od nedjelje slijede nove oborine, a u gorju i snijeg.