'Prljavi poslovi'

‘Nismo kreirali nikakve trolove’: Kolinda tvrdi da Varga nije bio angažiran na njenoj kampanji

Hina

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Tjednik Nacional u novom broju piše da je Franjo Varga, glavni osumnjičenik u aferi SMS, bio angažiran na predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović 2014. godine. I to zato jer je Vargu u HDZ, prema vlastitom priznanju, doveo Vlado Galić



Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak navečer s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tijekom svečane večere u Berlinu povodom Gospodarske konferencije dnevnika Sueddeutsche Zeitung, nakon čega je u izjavi novinarima demantirala medijske spekulacije o sudjelovanju Franje Varge u njezinoj predizbornoj kampanji 2014.


»Razgovarali smo o položaju žena u politici, ali i o mnogim drugim temama iz međunarodne politike, između ostalog i o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu odnosu prema Europi«, rekla je hrvatska predsjednica nakon svečane večere u zgradi Njemačkoj povijesnog muzeja tijekom koje je razgovarala i s premijerkom Islanda Katrin Jakobsdottir i premijerkom Srbije Anom Brnabić.


Kolinda Grabar-Kitarović je najavila da će se sutra u svom govoru, kojim se završava trodnevna Gospodarska konferencija, osvrnuti na Inicijativu triju mora i na potrebu brisanja razlika između tzv. stare i nove Europe.




Predsjednica je rekla da se u svom govoru neće baviti Marakeškom deklaracijom.


»O tome sam sve rekla, mislim da je sada stvar resora da nastavi posao«, rekla je Grabar-Kitarović.


U vezi s pitanjem svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Vlade Galića i afere SMS, odgovorila je kako Franjo Varga nije radio u njezinoj predizbornoj kampanji.


»Ono što je meni gospodin Galić rekao jest da je bio dva puta u kontaktu s gospodinom Vargom i to tijekom kampanje kada su se javljali različiti trolovi i stranice koje su promicale govor mržnje. Ali Varga nije radio za kampanju. Nikakve usluge od njega nisu tražene niti smo kreirali ikakve trolove. Iskreno, ja sam tada bila previše zaposlena oko programa da bi razmišljala o logistici. Znam samo da sam suradnicima na početku kampanje rekla da želim da sve bude čisto da se ne bavimo prljavim poslovima. Kao što znate ja tijekom kampanje nikada nisam išla na osudu bilo koga nego sam govorila o radu i radnim učincima i nisam dala da se ikog osobno napada«, rekla je predsjednica koja je dodala da će ponovno razgovarati o toj temi sa svojim savjetnikom Galićem.


Tjednik Nacional u novom broju spekulira da je Franjo Varga, glavni osumnjičenik u aferi SMS, bio angažiran na predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović 2014. godine. I to zato jer je Vargu u HDZ, prema vlastitom priznanju, doveo Vlado Galić, današnji savjetnik predsjednice za obranu i sigurnost.