Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Prve reakcije

Medved: Nema osnove za tužbe'; Bačić: 'Hrvatska se nema što ispričavati za događanja u BiH 90-ih'

Medved: Nema osnove za tužbe'; Bačić: 'Hrvatska se nema što ispričavati za događanja u BiH 90-ih'
Medved: Nema osnove za tužbe'; Bačić: 'Hrvatska se nema što ispričavati za događanja u BiH 90-ih'
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2017. u 15:32 2017-12-14T15:32:39+01:00

Hrvatska je od svih država na svijetu napravila najviše za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ustvrdio je Bačić koji drži nepravednom presudu o »udruženom zločinačkom pothvatu«

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je komentirao najavljenu tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske, istaknuvši da presuda »šestorki» u Haagu ne može biti pravni temelj za traženje odštete zatočenika logora ili bilo kojih drugih žrtava s bilo koje strane u BiH.

Haški sud ne sudi državama ili narodima, on je osnovan isključivo da se utvrdi odgovornost pojedinaca za najteža kaznena djela počinjena u ratu na prostoru bivše države, te da doprinese pomirbi naroda na tom području, rekao je Bačić.

»Presude državama, koje bi bile temelj pojedincima ili udrugama da traže naknadu štete za zločine za koje su odgovorne države, moguće su jedino na temelju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu. Na temelju presude 'šestorki' nije moguće tražiti odgovornost niti naknadu štete od Hrvatske«, smatra Bačić.

Hrvatska je od svih država na svijetu napravila najviše za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ustvrdio je Bačić koji drži nepravednom presudu o »udruženom zločinačkom pothvatu«, ne temelju čega je šestorka osuđena u Haagu. Ne vidim elemente temeljem kojih bi Hrvatska trebala na bilo koji način snositi posljedice ili se ispričavati za ono što se događalo devedesetih u BiH, poručio je Bačić.

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić kratko se osvrnuo na moguću tužbu logoraša iz BiH, rekavši kako je uvjeren da Hrvatska nije odgovorna i da ne treba ništa platiti.

»To je moj stav kao političara i građanina ove zemlje a, naravno, svatko ima pravo pred sudom potraživati ono što misli da mu ide«, dodao je.

Bačić se na upit novinara osvrnuo i na često traženje stanki u ime zastupničkih klubova, napomenuvši da u ovom sazivu Sabora imamo daleko najviše stanki od svih do sada, te da dolazi do zlouporabe instituta stanke.

»Stanka je izvorno bila zamišljena kako bi se klubovi dogovorili oko nekog pitanja ili ako bi došlo do nekakve izvanredne situacije u državi. Sada je stanka postala svojevrsna konferencija za tisak pojedinih klubova, tako da je izgubila smisao u odnosu na ono kako je prvobitno zamišljena«, ocijenio je Bačić.

Zbog toga ćemo, najavljuje, ići u izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora kako bi vratili dignitet raspravama po pojedinim točkama dnevnog reda.

»Često se dogodi da se tijekom rasprave zatraži nekoliko stanki tako da se na kraju više i ne zna o čemu se raspravlja. Trebalo bi propisati kada, na koji način i pod kojim uvjetima se može tražiti stanka. Nadam se da ćemo s izmjenama Poslovnika ići na početku proljetnog zasjedanja, u siječnju ili veljači«, kaže Bačić.

Ministar branitelja Tomo Medved u četvrtak je ustvrdio kako nema osnove za tužbe logoraša iz logora HVO-a protiv Hrvatske, ponovivši stajalište hrvatske Vlade da haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj.

Medved je na svečanosti dodjele stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima komentirao izjave odvjetnika Ante Nobila o mogućnosti da zastupa logoraše iz BiH u tužbi protiv Hrvatske.

Nobilo se proteklih dana sastao s logorašima iz HVO-ovih logora koji najavljuju moguće tužbe i zahtjeve za odštetom od Hrvatske.

»U demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno moramo proučiti presudu i vidjeti da tu nema nikakve osnove za tužbu protiv Hrvatske«, rekao je Medved.

Istaknuo je kako su Vlada, predsjednik Vlade i ministarstvo pravosuđa u nekoliko navrata vrlo jasno protumačili da haškom presudom nije izrečena presuda Hrvatskoj.
Odgovarajući na upit o raspisivanju poziva za savjetnika koji će pomoći Vladi pri otkupu dionica Ine od mađarskog Mola, poručio je braniteljima da Ministarstvo vodi računa od održivosti Fonda branitelja, iz kojega se financiraju Zaklada hrvatskih branitelja i Fond za stipendiranje.

Medved je komentirao i dovršetak kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), te podizanje kaznenih prijava protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, visokopozicioniranih pripadnika nekadašnjeg Ratnog zrakoplovstva i obavještajnih službi JNA.

»Tu se radilo o činu usmjerenom na rušenje ustavno-pravnog poretka Hrvatske, izravnom raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike. Očekujem da će počinitelji u konačnici biti privedeni pravdi i odgovarati za čin koji su počinili«, rekao je Medved te istaknuo kako nikada nije kasno pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za čin koji je označio početak Domovinskog rata.

Dodaje kako mu je žao što institucije taj proces nisu odradile ranije, te da jednako postupanje očekuje i prema drugim počiniteljima zločina nad civilima i braniteljima.
»Gotovo na tjednoj razini otkrivamo masovne grobnice u Hravtskoj. Za ta su zlodjela odgovorni konkretni počinitelji. Očekujem da će DORH i za te slučaje podići optužne prijedloge i postupiti na sličan način kao u slučaju raketiranja Banskih dvora«, rekao je ministar.

Nije htio komentirati izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića da je tužba Hrvatske protiv generala JNA zbog raketiranja Banskih dvora 1991. čista propaganda iz »Hrvatske koju je Haški sud proglasio agresorom na BiH«.

»Uopće ne želim to komentirati«, rekao je Medved te objasnio da ne želi dovoditi u vezu hašku presudu i tužbu protiv generala JNA.

Medved je u Ministarstvu branitelja uručio ključeve četiri stana te rješenja za 13 stambenih kredita namijenjenih stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata.

Preko Ministarstva branitelja ove je godine stambeno zbrinuto 489 stradalnika iz Domovinskog rata, za što je potrošeno 55 milijuna kuna.

Na Listi prvenstva za 2017., objavljenoj 1. ožujka 2017. na web stranici Ministarstva branitelja, bilo je 11.159 zahtjeva za dodjelu stambenog kredita i 377 zahtjeva za dodjelu financijske potpore za kupnju prve nekretnine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze