Promijenimo Hrvatsku

Lovrinović: HNB je država u državi; da sam guverner, sam bih pozvao reviziju kako bih otklonio sumnju

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Da sam na mjestu guvernera, sam bih pozvao reviziju kako bih otklonio sve sumnje u netransparentno poslovanje«, kazao je Lovrinović, zatraživši i obavezno glasanje u Saboru o izvješćima HNB-a



ZAGREB Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare u Saboru u srijedu zapitao je je li Hrvatska narodna banka uistinu u vlasništvu Republike Hrvatske te je podsjetio na svoj prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koji je još prije šest mjeseci uputio u saborsku proceduru, a HNB nazvao »državom u državi«.


Izvijestio je da je, kako je propisano, za svoj prijedlog trebao dobiti i mišljenje Europske središnje banke, koje je nedavno i pristiglo i u kojemu nema argumenata koji bi pobili 11 izmjena Zakona o HNB-u koje je predložio.


Jedna od važnijih izmjena, koju je predložio, jest i povećanje transparentnosti rada HNB-a na način da Državna revizija redovito provodi reviziju poslovanja HNB-a.




»To je jedina institucija koju država ne nadzire, a HNB se reviziji opire rukama i nogama već dvije godine«, istaknuo je Lovrinović. »Da sam na mjestu guvernera, sam bih pozvao reviziju kako bih otklonio sve sumnje u netransparentno poslovanje«, kazao je Lovrinović, zatraživši i obavezno glasanje u Saboru o izvješćima HNB-a.


Lovrinović je predložio i širenje članstva u Savjetu HNB-a i na predstavnike akademske zajednice, kao i izmjene oko načina zapošljavanja u toj instituciji te bi regulirao i način izdvajanja pričuva HNB-a.


»Prije je u Zakonu stajalo da je temeljni kapital HNB-a 2,5 milijarde kuna koji je u isključivom vlasništvu RH, no, izmjenama iz 2008. godine to je izostavljeno iz zakona, pa se postavlja pitanje tko je stvarni vlasnik HNB-a. Vidimo da je ova institucija kroz vrijeme izrasla u državu u državi«, ocijenio je Lovrinović.


Kazao je i da je Odbor za financije na posljednjoj sjednici raspravljao o ovom njegovom prijedlogu, a protiv njega ruku su digli i HDZ i SDP. »Te dvije stranke glume suprotstavljene strane, dok iza kulisa surađuju. To je dvoje djece iste majke pa neka konačno formiraju veliku koaliciju«, poručio je Lovrinović dvjema vodećim strankama.