Prva objektivna rang lista

Kastav i Bakar u top gradovima po ulaganju u školstvo i demografiju. A gdje je Rijeka?

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Finalisti u kategoriji malih gradova su Bakar, Novigrad, Pag, Pazin i Vis, među srednjim su to Kastav, Novi Marof, Poreč, Umag i Vrbovec, dok su nam finalisti u kategoriji velikih gradova Čakovec, Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica



RIJEKA Portal gradonacelnik.hr pokrenuo je izbor najboljih hrvatskih gradova. Budući da je demografija ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i susava, u izboru najboljih gradova, fokus su, uz gospodarstvo, usmjerili upravo na područja koja izravno utječu na kvalitetu života mladih obitelji – demografsku i obrazovnu politiku gradova.


– Jer, koliko god demografske mjere nemaju smisla bez zdravih gospodarskih osnova, toliko ni dobar posao i plaća roditeljima nisu dovoljni za kvalitetan i zadovoljan život u jednom gradu ako u njemu ne postoji infrastrukturna podrška – od sigurnog i kvalitetnog smještaja djece u vrtićima, do produženog boravka u školi, školarina i stipendija, napominje gradonacelnik.hr.


Finalisti u kategoriji malih gradova su Bakar, Novigrad, Pag, Pazin i Vis, među srednjim su to Kastav, Novi Marof, Poreč, Umag i Vrbovec, dok su nam finalisti u kategoriji velikih gradova Čakovec, Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica.


Prva objektivna rang lista




Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili su, koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Njihovi analitičari sve su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih su, prvi put u povijesti hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang listu i poredak svih hrvatskih gradova.


A gdje se na listi nalazi Rijeka?


– Kako je poanta i cilj čitavog ovog izbora nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale, a pogotovo one s dna ljestvice, da promijene politiku i drugačijim proračunskim planiranjem osiguraju svojim građanima bolje uvjete života i obrazovne standarde, ovdje ističemo samo petnaest najboljih gradova, objašnjavaju na gradonacelnik.hr.


Niz gradova pojačava izdvajanja


Naglašavaju, doduše, da još čitav niz drugih gradova itekako razumije i proračunskim izdvajanjima iz godine u godinu demonstrira svijest o važnosti podizanja kvalitete života djece i obitelji i ne koriste to samo kao floskule u predizbornim kampanjama. Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora uslijedio je, kažu, pravi val pozitivnih demografskih mjera, a u nekim gradovima i cjelovitih programa, u kojemu je čak 67 gradova značajno povisilo naknade za novorođenčad, a mnogi su uz to i snizili cijene vrtića i povećali iznose školskih i studentskih stipendija.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



– Mnoge od ovih mjera će biti vidljive tek u izvršenju ovogodišnjih proračuna, pa će stoga biti zanimljivo vidjeti hoće li se, i u kojoj mjeri, promijeniti poredak na rang listi najboljih gradova za ovu godinu, napominju.


Velika Gorica tako je, primjerice, već nekoliko godina rekorder po ukupnom izdvajanju za obrazovanje, Poreč je u dvije godine financirao gradnju dvije nove škole, Šibenik je osnovao svoj sveučilišni studij i kreće u gradnju studentskog kampusa vrijednog preko 80 milijuna kuna. Umag je uložio ogromna sredstva kako bi osigurao besplatan smještaj i vrhunski standard svoj djeci u vrtićima.


Naknade za bebe


Vis se ističe po visini naknada za bebe – za svako treće dijete isplaćuje čak 146.600 kuna, i to 20.000 kuna jednokratno plus još 129.600 kroz stalnu mjesečnu ‘rentu’ od 1.200 kune do 10. godine života djeteta. Sličnu mjeru ima i Grad Pag koji, uz visoke naknade od 5.000, 10.000, 3,000 i 50.000 kuna za četvrto dijete, obiteljima s pet i više djece dijeli po 10 tisuća kuna godišnje naknade do 18. godine djeteta. Kaštela, pak, dijele čak 120 stipendija, a uveli su i naknade od 500 kuna za majke koje ostaju doma s djecom, i to do njihove treće godine života.



U Bakru osim besplatnih udžbenika i bilježnica prvašićima osiguravaju i sav školski pribor, u Novigradu najboljim učenicima i studentima dijele novčane nagrade, baš kao i u Vrbovcu, koji je uveo i stipendije za najdarovitije učenike…. Čakovečke škole uključene su u niz europskih projekata razmjene, te opremljene pametnim pločama, računalima i tabletima…


BAKAR


Grad Bakar iz godine u godinu sve više ulaže u djecu i mlade, pa se tako samo za vrtiće izdvaja preko osam milijuna kuna. Sva djeca imaju siguran upis u vrtiće, a tu je i obrt za dadilje. Dijele naknade za bebe, stipendije i školarine, svim učenicima osiguravaju besplatne udžbenike i radne bilježnice, a prvašićima i sav školski pribor.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Osiguran je besplatan prijevoz, a iz gradskog proračuna financira se i šest nastavnika pa je u svim osnovnim školama osiguran produženi boravak. Grad je opremio i osigurao prostor za ordinacije pa financira pedijatra, logopeda, a za sve građane su omogućeni i specijalistički liječnički pregledi.


Za korisnike socijalnog programa financiraju se i troškovi prijevoza, prehrane u produženom boravku i učeničke marende.


Grad za srednju pomorsku školu, dvije osnovne i pet područnih škola na svom području, iako nije njihov osnivač redovito godišnje donira sredstva i opremu za podizanje pedagoškog standarda, za što izdvaja preko 2 milijuna kuna. U proteklih 10 godina izgrađena, tako, su dva nova vrtića, trenutno je u pripremi i izgradnja još jednoga. Iako nisu osnivači škole, Grad Bakar je uložio čak 20 milijuna kuna u gradnju nove školske sportske dvorane s vanjskim igralištima, školskim trgom i novim učionicama opremljenim najsuvremenijom opremom.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



– Logika politike prema najmlađima u Gradu Bakru je jednostavna, svedena u nekoliko riječi – svaka uložena kuna za najmlađe, uložena je u našu budućnost. I toga se držimo, a da je to i formula uspjeha govori i podatak da je u proteklih desetak godina gradski Proračun utrostručen, ističe gradonačelnik Tomislav Klarić.


KASTAV


Grad Kastav posljednjih je godina, zbog kontinuiranog ulaganja u nadpedagoške i nadzdravstvene standarde postao ugodno i privlačno mjesto za život mladih obitelji pa bilježe rast nataliteta i doseljavanja mladih obitelji. Uz naknade za novorođenčad, Grad ulaže u povećanje kapaciteta vrtića te sufinanciraju smještaj djece pa je tako cijena vrtića za drugo dijete u obitelji snižena za 50 posto, dok je za treće i svako iduće vrtić besplatan.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Također, iz EU fondova osigurali su sredstva za produženje rada vrtića do 21 sat. Sufinanciraju i smještaj u privatnim vrtićima, ali i kod dadilja te dijele učeničke i studentske stipendije. Imaju, nadalje, program besplatnog cjepiva, edukacije trudnica i roditelja, lokomotorne preglede i korektivnu gimnastiku za djecu, Savjetovalište za prehranu dojenčadi, te Savjetovalište za djecu mlade, brak i obitelj.


Financiraju produženi boravak u školi, plaće socijalnog pedagoga, logopeda te stručna usavršavanja učitelja.


– Demografija i obrazovanje su, uz komunalnu infrastrukturu, glavna zadaća jedinice lokalne samouprave. Naša briga kreće od najranije dobi, tako da smo osigurali jaslice i vrtić za svu kastavsku djecu.



Ujedno pokušavamo osigurati razvoj vrhunskog predškolskog odgoja u Gradu Kastvu. Osim ulaganja u predškolski odgoj, pratimo i stipendiramo učenike osnovnih i srednjih škola, te studente.


Od ove godine otvorili smo novi natječaj za stipendiranje deficitarnih zanimanja te svakako nećemo stati samo na tome. Briga za djecu i mlade najvažnija je uloga jedinice lokalne samouprave“, ističe gradonačelnik Matej Mostarac.