Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
29. veljače 2020.
Ovisnika raznih vrsta u Hrvatskoj velik broj

Juretić: Moramo ulagati u one koji mogu pridonijeti demografskoj obnovi, pa i u ovisnike u reproduktivnoj dobi

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2016. u 19:13 2016-10-10T19:13:00+02:00

Juretić je naglasila da je ulaganje u liječenje ovisnika o drogama  važno za njihovo osposobljavanje za normalan život, a budući je riječ o mladim osobama to je važno i zbog demografskih razloga

 "U Hrvatskoj imamo veliki problem s online ovisnošću jer mladi satima sjede pred kompjutorima  i druže se s virtualnim prijateljima  ili, nažalost, kockaju putem interneta," rekla je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić na stručnoj konferenciji "Izazovi na području ovisnosti-imamo li prave odgovore," koja je u ponedjeljak počela u Trogiru.

 Upozorila je kako je u konzumiranju ovisnosti o internetu, kocki, alkoholu i sintetičkih droga Hrvatska iznad prosjeka zemalja Europske unije.

 Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj se godišnje liječi gotovo 8.000 ovisnika o heroinu, ali broj ovisnika o opijatima je u stvarnosti veći od toga, no nisu svi registrirani.

 Juretić je naglasila da je ulaganje u liječenje ovisnika o drogama  važno za njihovo osposobljavanje za normalan život, a budući je riječ o mladim osobama to je važno i zbog demografski razloga.

 "Ako ćemo razmišljati o našoj demografiji onda moramo ulagati u sve one koji mogu pridonijeti demografskoj obnovi, pa i u ovisnike kojih je prosječna starost oko 28 godina, odnosno u reproduktivnoj su životnoj dobi i mogu imati djecu", pojasnila je.

 Navela je i procjene da je u Hrvatskoj više od 200.000 alkoholičara, ali da ne postoji precizne evidencija o toj vrsti ovisnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.