Flego: Sad nije vrijeme da tražimo razloge problema u Uljaniku

Hina



Istarski župan Valter Flego u četvrtak je, komentirajući tvrdnju premijera Andreja Plenkovića kako je »u Uljaniku aktualna situacija vezana i za odgovornost uprave« kazao kako sada nije vrijeme da se traže razlozi takve situacije u pulskom brodogradilištu, već da treba pronaći rješenje kako zajedničkim naporima pronaći pravi put. žno učiniti.


Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da je »aktualna situacija u brodogradilištu Uljanik prije svega vezana za odgovornost uprave«, te da je »to ono što se mora vrlo precizno i jasno reći«.»U ovom trenutku važno je da svi skupa skupimo glave i prepoznamo prioritet, a on je sačuvati brodogradilište 3. maj i Uljanik grupu, ali i cjelokupnu hrvatsku brodogradnju. Nikud nas u ovom trenutku neće dovesti razna prozivanja i traženje razloga takve situacije, odnosno da idemo godinu dvije ili tri u prošlost«, istaknuo je Flego u zjavi za Hinu. Dodao je da zajedničkim naporima u cijeloj situacija treba učiniti dva presudna koraka. Prvi korak, smatra on, odnosi se na dobivanje kredita odnosno omogućavanja bankama isplatu kredita prema Uljanik grupi, što je kratkoročno rješenje, dok se drugi korak odnosi na restrukturiranje sustava.»Kada govorimo o restrukturiranju, trebamo znati koji nam je cilj. Cilj nam je prije svega zadržati brodogradnju u Rijeci i u Puli, sačuvati proizvodnju i izvoz te na bilo koji način pokušati zadržati maksimalan broj ljudi u Uljanik grupi. Na tome radimo, ako svi u tom smjeru radimo onda ne sumnjam u kratkoročni i dugoročni uspjeh«, naglasio je župan Flego.Ponovio je kako će biti vremena istražiti uzroke takvog stanja u Uljaniku.»Vrijeme će pokazati je li se moglo u određenom vremenu u prošlosti učiniti neke druge korake, nevažno s koje strane. Sasvim sigurno u pitanju je jedan splet različitih okolnosti koji se dogodio, no idemo najprije razriješiti situaciju, a onda se vraćati u prošlost«, zaključio je Valter Flego.

Počeo postupak mirenja


U međuvremenu, kako se doznaje iz korporativnih komunikacija pulskog brodogradilišta, u četvrtak je započeo postupak mirenja u Uljanik grupi, u čijem postupku sudjeluje sedam društava Uljanik grupe, izuzev brodogradilišta 3. maj. Proces mirenja pokrenut je zbog neisplate plaće i božićnice radnicima. Na strani sindikata i poslodavca sudjeluju po tri predstavnika, a mirenje provodi miritelj Božidar Kokić u ime GSV-a. Postupak mirenja nastavlja se u ponedjeljak.Naime, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević, pak, u ponedjeljak je nakon sastanka sa članovima Uprave Uljanik grupe i ostalim sindikatima koji djeluju u pulskom brodogradilištu najavio da zbog neisplate plaća za prosinac sindikati u utorak pokreću proces mirenja, a ako plaće ne budu isplaćene do kraja tjedna idućeg utorka krenut će u štrajk. Inače, Vlada je u prošli četvrtak ovlastila Ministarstvo financija da izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije. Odobrenje EK očekuje se do kraja siječnja.Uljanik Grupa je krajem studenog najavila upućivanje poziva strateškim partnerima na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta. Plan restrukturiranja Uljanika i ulazak strateškog partnera teme su i razgovora čelništva Uljanika s resornim Ministarstvom gospodarstva te socijalnim partnerima, a u drugoj polovini studenog u Bruxellesu je i službeno pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.Pulski Uljanik sazvao je izvanrednu skupštinu za 16. veljače, na kojoj će predložiti povećanje temeljnog kapitala društva za najviše 302,22 milijuna kuna, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.Kompanija je dosad zaprimila dva pisma namjere potencijalnih strateških partnera za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta, tvrtke Kermas energija iz Zagreba te Palumbo Grupe iz talijanskog Napulja.