Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
#SPASIME

Danas kreće prosvjed inicijative koja jasno traži uvođenje nulte stope tolerancije na obiteljsko nasilje

FOTO/Instagram
FOTO/Instagram
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2019. u 9:25 2019-03-16T09:25:00+01:00

Prosvjed kreće u simboličnih  "5 do 12" s Trga kralja Tomislava u Zagrebu

Hrvatska glumica i spisateljica, Jelena Veljača, okupila je inicijativu #SPASIME koja bi danas trebala izaći na prosvjed. Inicijativa je nastala kao odgovor na svakodnevne natpise o zlostavljanju ljudi u zajednici gdje bi se isti trebali osjećati najsigurnije - u obitelji. Kap koja je prelila čašu u crnom moru svakodnevnog nasilja, bio je monstruozan slučaj s Paga u kojem je otac bacio četvero djece s balkona. 

Jučer smo pisali o razlozima okupljanja incijative #SPASIME, te prijedlozima za uvođenje nulte stope tolerancije na nasilje u obitelji. Kao glavni se spominju dodatna edukacija profesionalaca u sustavu koji dolaze u dodir sa žrtvama nasilja. Od policijskih službi, pravosuđa, odgojno - obrazovnih ustanova do centara za socijalnu skrb.

Među mjerama koje navode, prva se nalazi u pogledu promjene zakonodavstva. Inicijativa traži da se nasilje u obitelji obavezno kvalificira kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj. Zahtijevaju i kontinuiranu međuresornu suradnju na prevenciji, sankcioniranju te javnom osuđivanju obiteljskog nasilja.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nada Murganić, u srijedu je izjavila da očekuje dostojanstven prosvjed. "Očekujem da taj prosvjed prođe na dostojanstven i miran način s jasnim porukama. Porukama koje će biti prihvatljive, a one već jesu prihvaćene jer da nisu, ne bih sada mogla govoriti o onome što smo već učinili", prenosi Jutarnji. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.