Pretučeni zbog 'twerkanja'

Vlasnik kluba u kojem su pretučeni crni gay Amerikanci objasnio što se dogodilo: ‘Jako nam je žao’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube Zadarski.hr

Foto Screenshot YouTube Zadarski.hr

Ti mladići su bili kod nas i večer ranije i tada je sve bilo u redu. Jako nam je žao što se ovo dogodilo. Oko tri sata u noći došlo je do naguravanja u jednom dijelu kluba i naši su djelatnici promptno reagirali, priskočili u pomoć, pozvali policiju i spriječili da sukob eskalira, ispričao je Pjerino Bebić



Zadarska policija provodi izvide vezane uz incident koji se dogodio u noći sa subote na nedjelju u noćnom klubu na Obali kralja Tomislava gdje su u masovnom naguravanju stradala dvojica mladih Amerikanaca, javlja Zadarski list.


– Dojavu o sukobu u klubu zaprimili smo od Centra 112 u nedjelju u 3:20 sati. Prema dosad prikupljenim informacijama napadnuta su dvojica državljana SAD-a u dobi od 24 i 25 godina koje su policijski službenici zatekli u prostoru kluba.


Osam napadača


Obojica su upućena u Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice u Zadru gdje su mlađem muškarcu utvrđene lakše tjelesne ozljede, a stariji je odbio liječničku pomoć, kažu u PU zadarskoj gdje još uvijek utvrđuju identitete napadača kojih je prema neslužbenim informacijama bilo osam.




Slučaj se još uvijek vodi kao narušavanje javnog reda i mira no zbog činjenice da se radi o američkim državljanima crne rase po društvenim mrežama proširila se informacija kako je upravo to bio motiv grupi lokalnih mladića za napad.


Uz to, mediji navode i kako je riječ o pripadnicima američkih zračnih snaga koji su zapravo homoseksualni par.


Iako to službeno policija nije iznijela, saznali smo kako se radi o nedavno otvorenom noćnom klubu Opera, a u razgovoru s vlasnikom kluba i hvarskim gradonačelnikom Pjerinom Bebićem doznajemo nešto drugačiju priču.


– Ti mladići su bili kod nas i večer ranije i tada je sve bilo u redu. Jako nam je žao što se ovo dogodilo. Oko tri sata u noći došlo je do naguravanja u jednom dijelu kluba i naši su djelatnici promptno reagirali, priskočili u pomoć, pozvali policiju i spriječili da sukob eskalira. Motive ne znamo.


Bili su s dvije djevojke


Spominje se da su mladići napadnuti jer su homoseksualci, no čak i da je tako teško da bi to netko zamijetio s obzirom da su u klubu bili u društvu dviju djevojaka, kazao nam je Bebić dodajući kako se u Operi prema svim turistima odnose jednako bez obzira na to tko su, odakle dolaze te koje su vjerske i rasne pripadnosti, a istao tako i seksualnog opredjeljenja.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



– Zadar, Hvar, Zagreb… sve je to Hrvatska. Bavimo se turizmom i trudimo da ostavimo na naše goste dobar dojam kako bi nam se ponovno vratili ili barem prenijeli dalje dobar dojam koji su kod nas stekli.


To tako mora biti ukoliko se želimo orijentirati na turizam, poručio je Bebić dodajući kako u klubu na žalost kamere koje bi bile od velike pomoći u rasvjetljavanju događaja još ne rade, a to zbog radova na uređenju bara za koji je kazao kako će biti s najljepšim pogledom u Zadru.


​Policija poziva sve svjedoke, kao i napadnute mladiće ili one koji ih poznaju da im se jave kako bi se slučaj što prije rasvijetlio i adekvatno okvalificirao.


Zasmetalo im twerkanje


Podsjetimo, dva pripadnika američkih zračni snaga u Zadar su došli na odmor iz Frankfurta, a napadnuti su nakon ‘twerkanja’ u klubu, gdje je divljacima zasmetalo to što su homoseksualci.


– Prošle noći smo doslovno doživjeli jedan od najgorih trenutaka ikad u životu. U klubu nas je napala grupa od osam do deset hrvatskih muškaraca. Nikad se u životu nisam osjećao tako bespomoćno.


Izgledalo je kao da nas ne namjeravaju pustiti žive, podijelio je užas koji je proživio 24-godišnji vojnik na društvenim mrežama.



Podršku su mu pružili prijatelji iz postrojbe, te poznanici i prijatelji, koje ima diljem svijeta.


“Putovanje koje je počelo tako lijepo završilo se na tako užasan način, ali zahvalan sam što smo moj prijatelj i ja živi! Imamo nekoliko udaraca i masnica, ali bit ćemo dobro!”, rekao je 24-godišnjak iz Doeruna u Georgiji.


Raskrvavljen obraz, natučeno oko


Njegov prijatelj 25-godišnjak iz Richmonda u Virginiji podijelio je na društvenim mrežama istu priču iz zadarske bolnice gdje su obojica bili smješteni uz pratnju policije. Na objavljenom videu vidi se njihovo putovanje kolima hitne pomoći i dolazak u čekaonicu Hitnog prijema, a u pozadini policajac koji razgovara s medicinskim osobljem. na objavljenim videima pokazuju ozlijede koje su zadobili po glavi.



Jednom je raskrvavljen obraz, drugome usna i natučeno lijevo oko.


“Isuse, Isuse…”, ponavljali su obojica čekajući intervenciju liječnika.


“Doslovno smo spašavali život. Jedna domaća djevojka nam je pomogla da odemo u bolnicu i ona je sada naš anđeo”, rekao je drugi američki vojnik koji je u zadarskom klubu doživio nezapamćeno nasilje, javlja Zadarski.hr.


Reagiralo američko veleposlanstvo


O napadu se oglasilo i američko veleposlanstvo.


“Američko veleposlanstvo u Zagreb osuđuje nedavne nasilne napade na dva američka turista u Zadru. Dobrobit i sigurnost američkih građana u inozemstvu jedan je od glavnih prioriteta State departmenta.


Veleposlanstvo je spremno pružiti odgovarajuću pomoć američkim građanima u potrebi i njihovim obiteljima. Zbog pitanja privatnosti ne možemo dalje komentirati ovaj slučaj, reagiralo je američko veleposlanstvo.