Još bez otpužnice

Sud Veru Begić pustio na slobodu: “Za volan više neću sjesti, moja trauma je ogromna”

Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin

Vera Begić je prije mjesec dana, u noći s 15. na 16. kolovoza, vozeći u pijanom stanju s 1,81 promila Istarskim ipsilonom, i to u krivom smjeru, izazvala tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo Igor Soldatić iz Umaga. Soldatić se s obitelji, suprugom i sinom, vraćao s izleta



PULA Nakon nešto manje od mjesec dana provedenih u pritvoru bivša pročelnica Grada Rijeke za sport i tehničku kulturu i sudionica olimpijskih igara u bacanju diska Vera Begić (36) puštena je na slobodu. Kao što je poznato, Vera Begić je prije mjesec dana, u noći s 15. na 16. kolovoza, vozeći u pijanom stanju s 1,81 promila Istarskim ipsilonom, i to u krivom smjeru, izazvala tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo Igor Soldatić iz Umaga. Soldatić se s obitelji, suprugom i sinom, vraćao s izleta. 


Jučer je, nakon saslušanja kod istražnog suca Svetislava Vujića, riješeno da Begić, inače majka malodobnog djeteta, može na slobodu uz dva uvjeta. Naime, sudac Vujić je odredio Veri Begić zabranu upravljanja motornim vozilom i obavezno javljanje u policijsku postaju u mjestu stanovanja. 


Po izlasku iz istražnog zatvora razgovarali smo s Verom Begić koja je djelovala izrazito utučeno i gotovo da nije prestajala plakati. Izrazila je žaljenje zbog prometne nesreće i bila vidno pod stresom. Dala nam je vrlo kratku izjavu, nakon čega je u pratnji svojih odvjetnika, Riječana Milenka Škrleca i Duška Miočića, otišla prema Rijeci.


Stalno u suzama




– Strašno sam u šoku od svega što je nastupilo. Životi su nepovratno upropašteni i izgubljeni. Sada samo želim zagrliti svoga sina i želim priliku da obitelji oštećenog iskažem koliko mi je žao i da napravim sve što mogu da im ublažim bol – kazala nam je Begić u suzama.


Njezini odvjetnici Škrlec i Miočić stigli su kod istražnog suca u jutarnjim satima, a svoje argumente su branili pred zamjenikom općinskog državnog odvjetnika Imanuelom Basom. Sud je nakon manje od sat vremena raspravljanja uzeo pauzu i potom je izdao rješenje o puštanju na slobodu. Begić je na hodniku suda, prije i poslije objave o puštanju na slobodu, bila stalno u suzama.


Nakon odluke o puštanju na slobodu vraćena je u ćeliju do rješavanja papirologije, a za to je bilo potrebno oko četiri sata. Administrativni posao je dovršen oko 14.30 sati kada je izašla na slobodu. Dočekali su je odvjetnici, koji su također pristali na kratki razgovor.


Foto Mateo Sardelin


Foto Mateo Sardelin



Od odvjetnika Škrleca, vjerojatno najpoznatijeg riječkog stručnjaka za kazneno pravo među advokatima, pokušali smo dobiti odgovore na mnoga pitanja, no ogradio se od nekih odgovora budući da protiv Vere Begić još nije podignuta optužnica i istraga je još u tijeku. Kazao nam je da je Begić pred sucem izjavila da više ne namjerava upravljati automobilom.


– Odbijen je prijedlog državnog odvjetništva da se produži istražni zatvor, a sud je procijenio da ne postoje osobite okolnosti za ponavljanje kaznenog djela. Dakle, da nije potrebno i nužno zadržati je u istražnom zatvoru. Izrečene su joj dvije mjere opreza, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilima do daljnjega i obvezno javljanje u policijsku stanicu prema mjestu stanovanja, jednom tjedno.


Foto Mateo Sardelin


Foto Mateo Sardelin



Ona je pak izjavila da više nema namjere upravljati motornim vozilom jer je kod nje to izazvalo traumu. Na druga pitanja vam ne mogu odgovoriti budući da je slučaj još u istrazi, a optužnica još nije podignuta. Kazneni postupak se nastavlja, a rezultati postupka će biti u pravomoćnoj presudi. Vrlo je potresena od cijele situacije i zbog svoje obiteljske situacije, odnosno činjenice da je odvojena od djeteta te je reagirala suzama – kazao nam je Škrlec.


Kobne posljedice


Podsjetimo da je Begić u alkoholiziranom stanju od 1,81 promil za volanom automobila Peugeot riječkih oznaka izazvala tešku prometnu nesreću vozeći u suprotnom smjeru po Istarskom ipsilonu kod čvora Novigrada. U prometnoj nesreći smrtno je stradao Umažanin Igor Soldatić (41), dok su njegova 38-godišnja supruga i dijete prošli s lakšim ozljedama.


Nesreća se dogodila u noći sa srijede 15. kolovoza na četvrtak, nešto prije ponoći, kada je Begić Peugeotom krenula suprotnim smjerom kod čvora Novigrad prema jugu, odnosno prema Kanfanaru. Dolaskom do vijadukta Mirna kod betonskih zaštita, vozeći u suprotnom smjeru, prvo je lijevim retrovizorom udarila u bočno lijevo odgledalo Škode slovenskih oznaka kojom je iz suprotnog smjera upravljao 31-godišnji slovenski državljanin.



Potom je svoju vožnju suprotnim smjerom nastavila prema mostu Mirna, nakon čega je prednjim dijelom vozila udarila u zaštitnu ogradu koja razdvaja istočni kolnički trak od zapadnog. Peugeot riječkih oznaka se odbio od ograde i prednjim dijelom udario u Peugeot pulskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao Soldatić. Od siline sudara dva vozila, ovo pulsko se prevrnulo na bočnu stranu, dok je vozilo riječke registarske oznake udarilo u zaštitnu ogradu.


Posljedice prometne nesreće su bile smrt vozača Soldatića, njegova supruga i dijete su lakše ozlijeđeni, a lakše ozljede je zadobila i Begić u nesreći.



Ovo joj nije prva nesreća u kojoj je sudjelovala u alkoholiziranom stanju. Naime, u medijima se navodi prometna iz 2002. godine kada na sreću nije bilo ozlijeđenih osoba ali je Begić nakon izlijetanja s ceste kod Jurdana kraj Rijeke napuhala 1,59 promila. Jednako prošle godine u lipnju nakon lakše prometne nesreće, pobjegla je s mjesta događaja. Policija joj je nekoliko sati nakon nesreće izmjerila 0,42 promila alkohola.


Za novine je tada izjavila da je bila pod priličnim stresom radi posla jer je tek bila počela raditi kao pročelnica u Gradu Rijeci. Priznala je tad grešku i kazala da će drugi put biti pametnija.