Suđenje

Smrtonosni pad u nezaštićenu jamu: Na suđenju za pogibiju Lee Margan iz Pašca zatraženo novo vještačenje

Šarlota Brnčić

Miro Musa je prvooptuženi u procesu / Foto: V. Karuza

Miro Musa je prvooptuženi u procesu / Foto: V. Karuza

Petoricu optuženih tereti se da su propustima u svome radu doveli do nesreće u kojoj je 2009. godine život izgubila 18-godišnjakinja koja je pala u nezaštićenu jamu

RIJEKA Nastavljeno je jučer suđenje petorici optuženih koji se terete da su propustima u svome radu doveli do nesreće u kojoj je 2009. godine život izgubila 18-godišnja Lea Margan iz Pašca. Djevojka je u padu u neograđenu i nezaštićenu građevinsku jamu zadobila teške ozljede glave kojima je nakon četiri dana borbe podlegla u riječkom KBC-u. Na optuženičkoj se klupi zbog toga nalaze Miro Musa iz Zagreba, Hrvoje Mišta iz Njivica, Davor Vrkić iz Šmrike, Zvonimir Zubović iz Rijeke i Valter Diracca iz Rijeke.Pročitan je iskaz svjedoka koji zbog bolesti nije u mogućnosti pristupiti na riječki sud, a kako optužba nije imala daljnjih dokaznih prijedloga, trojica branitelja koji prethodno nisu održali uvodne govore to su vrlo rječito učinila na jučerašnjoj raspravi.

Propust poslodavca




– Prvooptuženi Miro Musa u inkriminirano vrijeme nije bio glavni inženjer niti je na bilo koji način bio povezan s gradilištem Pašac. Prebačen je na drugo gradilište gdje je trebao biti svakodnevno prisutan, a oslobođen je angažmana kao glavnog inženjera na gradilištu Pašac. Tada je umjesto njega angažirana druga osoba, što se vidi iz dokumentacije u kojoj se više ne spominje Musa, već ta druga osoba.


Pritom nije bilo doneseno novo rješenje, što je propust poslodavca. Od 4. svibnja 2009. godine poslodavac Musu izričito razrješava bilo koje funkcije vezano uz Pašac i više nije imao apsolutno nikakve veze s tim gradilištem. Obrana će u daljnjem postupku ukazivati da je rješenje od 1. lipnja 2009. godine lažna izjava koju je izdao poslodavac, a osobe navedene u njoj ne poklapaju se sa stvarnim stanjem. To rješenje je nastalo naknadno i dostavljeno investitoru.


Štambilj primitka ovog rješenja je od 2. srpnja 2009. godine, a to je nakon ovog događaja. Poslodavac je to učinio da bi sa sebe skinuo odgovornost, kazao je u uvodnim riječima Musin branitelj, zagrebački odvjetnik Jakša Lucarić. Predložio je i niz dokaza kojima će potkrijepiti navedeno.




– Dokazat ćemo da Hrvoje Mišta nije bio zaposlen u Dira gradnji, da nije bio osposobljen za primjenu mjera zaštite na radu, da za to nije prošao nikakav tečaj niti edukaciju. Moj branjenik je imao ugovor o radu s Rijeka gradnjom, tvrtkom koja nije bila izvođač radova. U ugovoru o radu ne stoji da bi bio zadužen za provedbu mjera zaštite na radu. U odnosu na rješenje od 1. lipnja 2009. godine koje je spomenuo branitelj prvooptuženog, ja se u cijelosti pridružujem.


Za to rješenje Mišta je saznao tek nakon događaja kada je proveden inspekcijski nadzor. Predlažem da se, s obzirom na ozbiljnost inkriminacija, odredi sudski vještak koji je stručan u zaštiti na radu jer do sada angažirana vještakinja to nije, istaknuo je u uvodnom govoru Mištin branitelj, riječki odvjetnik Goran Gatara.


Vrlo loša utakmica


– Moj klijent nije bio faktično odgovoran za primjenu mjera zaštite na radu, a nije bio niti poslovođa toga gradilišta. Bio je imenovan za obavljanje radova na gradilištu u Ravnoj Gori i za to je imao punomoć, uvodne su riječi Vrkićeva branitelja, riječkog odvjetnika Antona Denone, koji je priložio spisu dokumentaciju iz koje se to vidi. Istaknuo je i svoju suglasnost s prijedlozima kolega da se provede novo vještačenje. Iako je Diraccin branitelj, riječki odvjetnik Goran Marjanović, već na početku suđenja održao uvodni govor, ponovo se javio za riječ.


– Bolje dokaz previše, nego dokaz premalo. Svi dokazi kolega usmjereni su na utvrđivanje činjenica pa sam suglasan. Također i s prijedlogom za novo vještačenje. Dosadašnja vještakinja odigrala je vrlo lošu utakmicu. Izgubila se u propisima, a trebala je govoriti o činjenicama – dodao je Marjanović.Vijeće kojim predsjeda sudac Saša Cvijetić donijelo je odluku da će se u nastavku suđenja zakazanom za 16. i 17. ožujka pročitati predložena dokumentacija, saslušati niz svjedoka, dok će se o ostalim dokaznim prijedlozima odlučiti naknadno.