Legendarni rukometaš

Veliki povratak: Valter Matošević preuzima klupu Zameta

Igor Duvnjak

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Moramo još razgovarati s Lalićem, čuti njegovu stranu priče, vidjeti kakvu ima viziju, dok smo pričali s Matoševićem. Odluka je idućeg tjedna - kaže direktor kluba Vedran Devčić



RIJEKA – Valter Matošević će biti trener rukometaša Zameta umjesto Nedeljka Lalića, to je priča koja već duže vremena kola riječkim rukometnim krugovima. Još se za ligaškog natjecanjima, u kojem je kolo prije kraja izboren ostanak u Premijer ligi, s raznih strana čulo za tu mogućnost. U klubu to nitko nije htio službeno komentirati ne želeći remetiti mir momčadi koja se borila za ostanak, ali ni nakon završene sezone iz Zameta nema službenih oglašavanja premda se neodoljivo već dugo vremena stječe dojam da je promjena izgledna. Za ispražnjenu biskupsku stolicu vrijedi stari vatikanski i izraz »sede vacante«, u ovom slučaju nije baš sasvim tako, ali ni klupa nije zauzeta.


Druga strana priče


– Mi još jednom moramo porazgovarati s Nedeljkom Lalićem, čuti njegovu stranu priče, vidjeti kakvu ima viziju – kaže u kratkoj izjavi dugogodišnji direktor kluba Vedran Babić.


– Isto tako smo i već razgovarali s Valterom Matoševićem. Nakon svih ovih prošlih i budućih razgovora ovog tjedna bismo trebali donijeti konačnu odluku.




To je malo riječi koje dosta govore nakon burne sezone momčadi koja je s mladim snagama krenula bez puno ambicija, ali se potom s pojačanjima željela plasirati u Ligu za prvaka.


Nije tako ispalo, ometeni ozljedama, ali i nekim vlastitim propustima, Riječani su na koncu itekako strahovali od ispadanja, no bitno oslabljeni su u teškim uvjetima uspjeli izboriti bod u Labinu koji ih je održao u Premijer ligi.


Matošević je rukometno ime svjetskog ugleda, dvostruki olimpijski pobjednik, zlatni i srebrni na Svjetskom prvenstvu s reprezentacijom Hrvatske, klupski viceprvak Europe, najtrofejniji je riječki sportaš.


Dokazao se već i kao trener, vodio je već Zamećane u Europi one 2016. godine kada su prošli dva kola kvalifikacija, eliminiravši pariški Creitel i rumunjski Bukurešt, da bi ispali tek u trećem kolu kvalifikacija za Kup EHF-a od bundesligaša Melsungena.


Prošle sezone je osvojio četvrto mjesto s Mornar Crikvenicom u Prvoj ligi tek što ju je uveo u ovaj viši rang natjecanja. U međuvremenu je radio s vratarima u Zametu, a plod je vidljiv u napredovanju Frana Lučina, on i Marin Sorić su po statistikama drugi najuspješniji vratarski par Premijer lige iza vratara prvaka PPD Zagreba. 


Potpisi


Iako se osim spomenute dvojice trenera u pričama spominju i neka druga imena, kada bi se oko toga otvorila kladionica, najsigurniji kandidat za novog trenera Zamećana bi bio baš Matošević.


Pritom valja napomenuti da u ovom slučaju on svakako neće »grlom u jagode«, željet će znati kakva je klupska vizija i s kakvom momčadi može raspolagati. Prvi koraci su već načinjeni svačanim potpisivanjem ugovora s mladim nadama Veronom Načinovićem, Matijom Starčevićem i Markom Mrakovčićem, a treba još porazgovarati s ostalim igračima na koje klub računa.


Optimisti u redovima Zamećana već govore o dovođenju pojačanja sa kojima bi Zamet poletio visoko, plasirao se u Ligu za prvaka u kojoj bi igrao značajnu ulogu, a oni oprezniji poručuju »živi bili pa vidjeli«.


Za definitivnu igračku križaljku, kao i za ime trenera koji će voditi Zamet u idućoj sezoni, očito još treba pričekati, da li do tjedna koji počinje ili još malo više, vidjet ćemo.