Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Festival

Jubilarac donosi puno novih mikovskih lica: Predstavljeni domaćini, pjesme i izvođači

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2019. u 12:30 2019-04-12T12:30:07+02:00

Karavana u kojoj putuje četrdesetak izvođača, ali ubrojivši sve »popratne službe i družbe« gotovo stotinu mikovaca krenut će iz Rijeke 16. lipnja

RIJEKA Pedeset i peti rođendan Festival Melodije Istre i Kvarnera slavit će od 16. do 22. lipnja. Slavit će ga s uvijek vjernom mikovskom publikom kojoj će podastrijeti mnogo novosti, od onih vezanih uz produkciju, preko podosta novih lica koja sa sobom donose i novi, moderniji pogled na bazu tj. tradiciju, čime će Festivalu osigurati »miran san« što se tiče očuvanja te iste tradicije.

Karavana u kojoj putuje četrdesetak izvođača, ali ubrojivši sve »popratne službe i družbe« gotovo stotinu mikovaca krenut će iz Rijeke 16. lipnja. Već narednog dana mikovci će pjevati na pulskom Forumu, 18. lipnja na kastavskoj Crekvini, a u Puntu 19. lipnja. Lijepa je novost da se MIK vraća u Novi Vinodolski, koji je po krčkom modelu u kojem se u domaćinstvu karavani izmjenjuju Grad Krk, te Općine Malinska-Dubašnica i Punat dogovorio naizmjenično domaćinstvo festivala s Crikvenicom.

Finale u Opatiji

U Novom Vinodolskom mikovci će nastupiti 20. lipnja, a karavana će putovanje završiti 21. i 22. lipnja u Opatiji. »Generalka« je na rasporedu 21. lipnja, a finalna večer i to ona nakon 49 godina pauze na opatijskoj Ljetnoj pozornici bit će upriličena 22. lipnja.

Konkurencija MIK-a 2019.

1. SE DOKAD JE SVETA Nina Kraljić
(Saša Markovski - Vjeko Alilović)
2. NI NAN BILO SUJENO D'Beni Band
(Damir Matetić - Damir Matetić)
3. LIPO LITO Nina Fakin
(Andrej Baša - Robert Pilepić)
4. MEŽNJAROV SIN Neven Barac
(Robert Grubišić - Zlatan Marunić)
5. ANA Z LOVRANA Duško Jeličić i Bonaca
(Mario Koritnik - Mario Koritnik)
6. LJUBAVI Andrina Frleta
(Andrina Frleta - Suzana Blečić)
7. NA PARAPETU Klapa Tić
(Robert Grubišić - Zlatan Marunić)
8. MOJOJ ISTRIJANKI Erik Balija
(Erik Balija - Erik Balija)
9. PRIMORSKA ARIJA Joso Butorac
(Andrina i Frane Frleta - Suzana Blečić)
10. JUBAV JE JUBAV Martina Majerle
(Andrej Baša - Andrej Baša)
11. NE TRIBAŠ SPATI SAMA TI Daniel Moscarda
(Daniel Moscarda - Daniel Moscarda)
12. SKALIN Medea Market Sindik
(Suzana Štefanić - Suzana Blečić)
13. ČA MOREŠ MI ZET Vivien Galletta
(Duško Rapotec Ute - Tatjana Bon)
14. LIPČA SU NJEJNA OKA DVA Gianluca Draguzet
(Bruno Krajcar - Daniel Načinović)
15. NAŠA MENDULA Mirjana Bobuš
(Mirjana Bobuš - Mirjana Bobuš)
16. IMALA JE Lado Bartoniček
(Lado Bartoniček - Lado Bartoniček)
17. KOLAR Klapa Kamelija
(Robert Grubišić - Senka Laginja)
18. PULI MORA Tea Vučak i Nikola Kolačević
(Robert Grubišić - Vjeko Alilović)
19. ČA ĆE MI KI Antea Hrelja
(Aleksandar Valenčić - Suzana Blečić)
20. NEKA MI TVOJE TELO REČE Suzana Štefanić
(Suzana Štefanić - Senka Laginja)

Na jučerašnjoj, prvoj »presici« ovogodišnjeg MIK-a, održanoj na Botelu Marina, Andrej Baša, direktor Festivala kazao je:

– Publika će moći čuti 20 novih skladbi, a posebno me veseli veliki broj mladih izvrsnih izvođača i novih autora, koji su potvrda da je MIK itekako zanimljiv festival mladima i autorima, ali i da festival ima sjajnu budućnost. Ove će godine u festivalskoj konkurenciji nastupiti čak devet debitanata, a zastupljeni su doista razni glazbeni žanrovi. O najboljima, kao i uvijek do sada odlučivat će publika i ocjenjivački sud.

Prema riječima izvršnog producenta festivala Vjekoslava Alilovića, i ove će se godine nastaviti suradnja s osnovnim školama u gradovima domaćinima, a u revijalnom dijelu prisjetit ćemo se i mikovskih uspješnica koje ove godine slave 25 godina od svog predstavljanja na MIK-u.

Gradovi domaćini

16.6. nedjelja – Rijeka
17.6. ponedjeljak – Pula
18.6. utorak – Kastav
19.6. srijeda – Punat
20.6. četvrtak – Novi Vinodolski
21.6. petak – Opatija (generalna proba)
22.6. subota – Opatija (završna večer)

Obnovljeni festivalski orkestar

– Vjerujem da će publiku za mnoge od njih i začuditi ta srebrna obljetnica jer su te skladbe i danas svježe i skoro svakodnevno slušane i pjevane, kazao je Alilović, te dodao kako će se promocija Festivala i tradicije našeg podneblja i ove godine nastaviti TV i radijskim emisijama u produkciji Festivala, a koje će biti emitirane na brojnim medijima diljem Hrvatske.

Press služba će, tijekom festivala, svakodnevno izvješćivati i putem festivalskih web stranice kao i putem društvenih mreža.

Provjereni voditeljski dvojac Festivala MIK – Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca vodit će i izvođače i publiku kroz »jubilarac«, izvođače će pratiti obnovljeni festivalski orkestar kojemu će ritam davati Kruno Veršić i Frane Frleta, a orkestar čine i izvrsni mladi glazbenici Mateo Žmak i Zvonimir Radišić.

Prateći vokali MIK-a 2019. bit će Nataša Tonković, Marina Mrazovac, Anamarija Martinčić i Jure Kaurloto. Festivalsku ekipu koja će ponovno biti brojna, činit će tehnička ekipa na čelu s inspicijentom Markom Purićem, te press tim kojeg čine Borna Šmer i Sara Alilović kao i ostale prateće službe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.