Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
23. travnja 2019.
KKL

foto Joso Butorac i klapa Vinčace na Crekvini priredili večer u znaku klapske pjesme i belkanta

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2018. u 19:32 2018-07-27T19:32:08+02:00

Trostruki pobjednik MIK-a i nagrađivana  klapa iz Novog publiku su oduševili besprijekornim izvedbama raznovrsnog repertoara 

KASTAV U sklopu Kastafskog kulturnog leta preksinoć je održan koncert Jose Butorca i Klape Vinčace. Trostruki pobjednik Festivala Melodije Istre i Kvarnera zajedno s Klapom Vincače oduševio je publiku dvosatnim koncertom koji je održan u prostoru Crekvine.

o267am1
Joso Butorac na KKL-u / Foto Marin Aničić

Joso Butorac predstavio se besprijekornim belkantom, zajedno s originalnom Klapom Vinčace čiji su stihovi zabljesnuli u mirnoći kastavske ljetne noći. Višestruko nagrađivani izvođači pokazali su svoje vokalne sposobnosti i oduševili srednjovječnu publiku. Klapska večer odisala je Butorčevim fantastičnim belkantom koji je stvorio savršenu večer u primorskom stilu.

Butorac nastupa više od četrdeset godina i ponos je rodnog kraja, Novog Vinodolskog. Na scenu je izašao spontano, s besprijekornim osmijehom kazavši »Sve je rečeno, ja samo pivam«. Na posljednjem srpanjskom koncertu u sklopu ovogodišnjeg KKL-a novljanskog je pjevača pratio Mladen Žmak za klavirom.

Koncert je započeo pjesmom »Tu sam rojen« koja je bila popraćena glasnim pljeskom srednjovječne publike koja se pronašla u stihovima koji su odjekivali prostorom slaveći rodni kraj i more. Slijedila je izvedba pjesme »Caruso« koja je popraćena novim pljeskom, zatim izvedba hita s MIK-a koji obiluje tradicionalnim motivima kao što su ružmarin, materin prag, baka...

Slijedile su pjesme »Vilo moja«, »Nessun Dorma«, »Pismo ćali«, »Živet će vavik naša beseda«. U višeglasnoj a cappella interpretaciji nastupila je Klapa Vinčace predstavivši se dalmatinskim i primorskim napjevima koji su oduševili publiku.

Sam naziv vinčace simbolizira vijenac od bilja koji su nosile djevojke uoči vjenčanja. Prisutan je lirski pristup interpretaciji i traganje za starim napjevima, buđenje zanimanja za baštinu i rodni kraj. Klapa je nastupila evergreenima i zaboravljenim napjevima i stihovima.

Ova klapa ostvarila je izniman uspjeh i gostovala na čak tri kontinenta (Europa, Afrika, Južna Amerika) te je trostruki uzastopni pobjednik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Na kraju koncerta Butorac je nastupio zajedno s Klapom Vincače, a izveli su pjesme »Ostala si uvijek ista«, »Miserere«, »Ti si mi u krvi«, »Nije htjela« i mnogim drugima koje je svojim glasom obogatila i publika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja