HKD na Sušaku

U utorak premijera predstave “Koreo lab” u izvedbi Baleta HNK Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Najava projekta riječkog Baleta i besplatnih plesnih radionica  / snimio S. DRECHSLER

Najava projekta riječkog Baleta i besplatnih plesnih radionica / snimio S. DRECHSLER

Ovaj projekt riječkog Baleta okupio je pet plesača, a kako je kazala ravnateljica Baleta Maša Kolar – nastao je iz želje za vlastitim koreografskim izrazom



 Predstava »Koreo lab«, u koreografiji i izvedbi članova ansambla Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca, premijerno će biti izvedena u utorak, 3. ožujka u HKD-u na Sušaku u 20 sati. Ovaj projekt riječkog Baleta okupio je pet plesača, a kako je kazala ravnateljica Baleta Maša Kolar – nastao je iz želje za vlastitim koreografskim izrazom te iz kreativnog entuzijazma. Prema riječima Kolar, inicijativa je potekla od samih članova Baleta, koji su »Koreo lab« pripremali u slobodno vrijeme, izvan redovnog repertoara.


Dijelove predstave, svoje plesne priče, koreografirali su Vitalij Klok, Hélias Tur-Dorvault, Michele Pastorini, Ricardo Campos Freire i Maria del Mar Hernandez, koji u predstavi sudjeluju i kao izvođači, a uz njih i Marta Voinea Čavrak, Laura Orlić, Cristina Lukanec, Nika Lilek, Tea Rušin i Martin Grđan. Radi se o minijaturnim koreografijama, koje traju do deset minuta. Vitalij Klok predstavit će se koreografijom »Pustinja iskušenja«, na glazbu Hrvoja Puškarića. Naslov koreografije Marie del Mar Hernandez je »Re Cuerda« i ima ulogu povezivanja drugih dijelova predstave. Komad Héliasa Tur-Dorvaulta nema naziva. Koreografija Michelea Pastorinija naslovljena je »Osjet nula«, a Ricarda Camposa Freirea »Impresije o sebi«. Kostimi su iz fundusa HNK-a Ivana pl. Zajca.


U suradnji riječkog HNK-a i Grada Rijeke, u sklopu projekta »Rijeka – Zdravi grad« organiziraju se i tri besplatne plesne radionice za građanstvo pod zajedničkim nazivom »Rijeka pleše«. Ovim povodom obratio se Jadran Mandekić, voditelj projekta »Rijeka – Zdravi grad«.




Plesnu radionicu za građanke i građane starije od 50 godina vodit će Oksana Brandiboura Kožul, solistica riječkog Baleta. Radionica će se održati 3., 4. i 5. travnja od 17 do 18 sati u HKD-u na Sušaku. Za sudjelovanje nije potrebno plesno iskustvo, a ova radionica već je popunjena.


Plesnu radionicu za djecu od 8 do 12 godina vodit će Vitalij Klok, baletni solist i baletni majstor-pedagog ansambla suvremenog plesa. Radionica će biti održana 3., 4. i 5. travnja od 14 do 15 sati u HKD-u na Sušaku. Pozvana su djeca koja već plešu, kao i djeca koja se žele upoznati s plesnom umjetnošću. Radionicu za osobe koje nisu plesni početnici, a zanimaju ih rad i ideje mladih članova baletnog ansambla HNK-a Ivana pl. Zajca, vodit će Michele Pastorini, Ricardo Campos Freire, Hélias Tur-Dorvault i Maria del Mar Hernandez. Radionice će se održati 3., 4. i 5. travnja od 15.30 do 16.30 sati u HKD-u. Sve su radionice besplatne, a potrebno je prijaviti se na e-mail: [email protected]. Prijave se primaju do 31. ožujka. Ulaz na predstavu također je slobodan, a potrebno je ranije podignuti propusnice na blagajni Kazališta.