Objavljen roman

Napeti krimić s radnjom u Rijeci: Objavljen roman “Stella Polaris” Željka Sakića

Kim Cuculić



RIJEKA U izdanju Despot infinitusa iz Zagreba objavljen je novi roman riječkog autora Željka Sakića pod naslovom »Stella Polaris«. Riječ je o krimiću u kojemu Sakić vješto i britko analizira ovdašnju društvenu i političku zbilju, povezujući klasični zaplet s galerijom likova nordijske škole krimića. Ljeto u Rijeci, gradu propale industrije, inspektoru Viktoru Tončiniću donosi komplicirani slučaj serijskog ubojice.


Tijekom uzbudljive istrage, u utrci s vremenom, Tončinić dolazi do zapanjujućih rezultata. Politička situacija u zemlji, koju potresa teška moralna kriza, pojačava ionako već mučnu atmosferu tjeskobe. Osim tipičnih procesa koji prate posttranzicijska društva, Viktor Tončinić i njegov kolega Jure Maras u ovom napetom romanu morat će istragu proširiti i izvan granica Hrvatske.


Krimić odlikuje intermedijalnost pa se čini kao da je riječ o filmskoj adaptaciji romana, što pojačava dojam dinamike i slikovitosti. Radi se o društveno angažiranoj i uzbudljivoj priči.




Željko Sakić rođen je 1970. u Rijeci. Sudionik je Domovinskog rata, umirovljeni časnik HV-a i pisac. Njegov roman »Olovni pokrivač« uvršten je u antologiju hrvatskog romana 20. stoljeća akademika Krešimira Nemeca. Bio je urednik informativnog programa na Radiju Trsat. Osim književnog rada, bavi se analitičkim praćenjem političkih fenomena u zemlji i inozemstvu. Godine 2015. objavljen mu je povijesni roman »Zentropa« u kojemu opisuje strahote Drugog svjetskog rata.