Koncertna izvedba nakon snimanja

Zvijezde u riječkom kazalištu: U “Zajcu” se snima opera za Real Sound & Universal Music

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Nakon snimanja CD-a, 17. studenoga slijedi koncertna izvedba »Fausta« u kojoj će, pod ravnanjem Villea Matvejeffa, nastupiti solisti Scale, Metropolitana, Kraljevske opere u Londonu, Bečke državne opere, opera u Stuttgartu i Helsinkiju...



RIJEKA – Na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca do 11. studenoga snima se opera »Faust« Charlesa Gounoda za tvrtku Real Sound & Universal Music. Riječ je o projektu od povijesne važnosti za riječku Operu kojim prvi put, i to u okvirima Hrvatske, izlazi na međunarodnu diskografsku scenu snimajući za takvu globalnu glazbenu korporaciju kao što je Universal Music.


Za riječku publiku projekti snimanja CD-a za poznate međunarodne diskografske kuće otvaraju donedavno nezamislivu prigodu promotivnih koncerata na kojima nastupaju vrhunski solisti, oni koje bi u nekom drugom aranžmanu bilo teško ugostiti u Rijeci.


»Faust« Charlesa Gounoda prva je cjelovita opera koju Ville Matvejeff s orkestrom Opere HNK-a Ivana pl. Zajca snima za Realsound i svjetski diskografski brend Universal. Kako izgleda snimanje CD-a, uvjerili smo se iz prve ruke. Pod budnim okom i uhom dirigenta Villea Matvejeffa solisti, orkestar i zbor riječke Opere po nekoliko su puta ponavljali izvedbu ne bi li se snimka dovela do perfekcije. Nakon snimanja neki od sudionika iznijeli su nam svoje dojmove.


Fenomenalna ekipa


Fausta pjeva riječkoj publici poznati slovenski tenor Aljaž Farasin, koji kaže da se ova uloga po opsegu može usporediti s Wertherom kojega Farasin ove kazališne sezone izvodi u »Zajcu«. Fausta još nije pjevao u predstavi, ali je ovu ulogu dobro pripremio za snimanje CD-a i koncertnu izvedbu. – U riječkom Kazalištu osjećam se kao da sam u Metropolitanu, jer se na ovom snimanju okupilo toliko svjetskih pjevača – kaže Farasin. Zvjezdanoj opernoj ekipi pridružio se i talijanski bas Carlo Colombara u ulozi Méphistophélèsa. Ovom prilikom Colombara podsjeća da je ovo njegov drugi nastup u Rijeci.– U Rijeci se već osjećam kao kod kuće. Nakon velikih pozornica odgovara mi snimanje na nešto manjoj riječkoj pozornici, što je prednost jer se rezultati odmah čuju. Vrlo sam entuzijastičan – istaknuo je Colombara. Ulogu Siébel izvodi istaknuta mezzosopranistica Diana Haller, koju raduje svaki povratak u rodnu Rijeku.– Jako se veselim ovom snimanju i tome što sam u Rijeci. Ovdje mi je obitelj, a uvijek si uzmem vremena i za »Zajca«. Za suradnju s riječkim Kazalištem uvijek ću imati vremena, između ostalog i zbog Marina Blaževića. Ekipa je ovdje fenomenalna i jedva čekam CD – osvrnula se Haller.

Na snimanje »Fausta« stigli su i gosti iz Finske – Waltteri Torikka i Marjukka Tepponen, publici poznati iz odlične produkcije Mozartovog »Don Giovannija«, koji ističu da im je uvijek veliki izazov doći u Rijeku i sudjelovati u produkcijama riječkog HNK-a. Za potrebe snimanja CD-a Marjukka Tepponen pjeva Marguerite, a Waltteri Torikka ulogu Wagnera. Hrvatska mezzosopranistica Ivana Srbljan pjeva Marthe i kaže da je impresionirana kolegama s kojima sudjeluje u snimanju CD-a.


Poliranje do savršenstva


Dirigent Ville Matvejeff istaknuo je velik doprinos orkestra i zbora riječke Opere, podsjećajući da je i opera »Werther« – premijerno izvedena ove sezone – pripremana u francuskom stilu. Matvejeff je dodao i da je u koncertnoj izvedbi fokus više na tekstu i glazbi, dok tijekom snimanja CD-a treba voditi računa o svakom detalju i sve ispolirati do savršenstva.


Vršitelj dužnosti intendanta Marin Blažević naglasio je da snimanje CD-a s djelom stranog autora, za ovako veliku kompaniju i s međunarodnom podjelom, za riječko Kazalište predstavlja povijesni čin. U tome je jedan od presudnih faktora bio riječki orkestar, kojega su imali prilike čuti strani producenti, a do ovoga je projekta došlo i zahvaljujući pregovaračkim sposobnostima uprave »Zajca«, kao i općoj klimi u Operi.


Nakon snimanja CD-a, 17. studenoga slijedi koncertna izvedba »Fausta« u kojoj će, pod ravnanjem Villea Matvejeffa, nastupiti Aljaž Farasin, Carlo Colombara, Marjukka Tepponen, Waltteri Torikka, Lucio Gallo, Dario Bercich, Diana Haller i Ivana Srbljan. Solisti Scale, Metropolitana, Kraljevske operne kuće u Londonu, Bečke državne opere, opera u Stuttgartu i Helsinkiju, najpoznatijih opernih festivala u Salzburgu, Bregenzu i Savonlinni, tako s »Faustom« dolaze na scenu riječkog HNK-a.


Promotivni gala koncert »Faust & Gala opera« tri dana ranije, 14. studenoga, bit će održan i u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada će otvoriti ciklus »Arioso«.