Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Ispis članka: Znanstvenica Iva Tolić dobila dva milijuna eura za istraživanje diobe stanica - Novi List

NoviList.hr

Znanstvenica Iva Tolić dobila dva milijuna eura za istraživanje diobe stanica

Svečanost u Bruxellesu

16. lipanj 2015 20:51

Napisao: HINA

Znanstvenica Iva Tolić dobila dva milijuna eura za istraživanje diobe stanica

BRUXELLES –  Znanstvena savjetnica Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu »Ruđer Bošković« (IRB) Iva Tolić jubilarna je pettisućita dobitnica bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Europsko istraživačko vijeće (ERC), što je u utorak svečano obilježeno u Bruxellesu.

Tolić je dobila grant u iznosu od dva milijuna i 150 tisuća eura za svoj projekt istraživanja diobe stanica.
ECR je institucija EU-a koja podupire fundamentalna istraživanja znanstvenika grantovima u iznosu do 2,5 milijuna eura i do sada je odobreno okruglo pet tisuća grantova, a posljednji je dobila hrvatska znanstvenica Iva Tolić.

ERC je osnovan 2007. i u ovom financijskom razdoblju do 2020. raspolaže proračunom od 13,1 milijarda eura. Među dobitnicima grantova čak je pet dobitnika Nobelove nagrade.
U povodu dodjele jubilarnog granta, Odbor za industriju i istraživanje Europskog parlamenta održao je raspravu na kojoj je govorila dobitnica Tolić i predsjednik ECR Jean-Pierre Bourguignon.

Na sastanku su bili i hrvatski zastupnici Europskog parlamenta koji su čestitali dobitnici. Nakon toga u bruxelleskoj knjižnici Solvay organizirana je svečanost na kojoj je dobitnici simbolično uručen ček.
»Izabrana sam kao pettisućiti dobitnik granta Europskog istraživačkog vijeća, koje podupire najprestižnije projekte za fundamentalnu znanost u Europi. Jako sam sretna ne samo što sam dobila taj grant, koji će mi omogućiti da se bavim istraživanjima u Zagrebu na Institu »Ruđer Bošković«, što je velika čast, već i zato što sam izabrana kao jubilarni, pettisućiti dobitnik, što je jako lijepo i sada to u Bruxellesu slavimo«, izjavila je Tolić.

Dodala je da će dobivena sredstva utrošiti na svoj projekt o staničnoj diobi, za koji će zaposliti tri doktorska studenta, dva poslijedoktoranta i jednog laboratorijskog menadžera. »Također ćemo kupiti najmoderniji mikroskop, koji nam je potreban za naše istraživanje i pokriti sve ostale troškove koji su potrebni za istraživanje«, kaže Tolić.
ERC je nagradio njezin projekt »Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore«.