Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Ispis članka: ZADRŽATI VLASTITI SMJER: Njemačka se neće pridružiti SAD-u. Huawei neće na crnu europsku listu - Novi List

NoviList.hr

ZADRŽATI VLASTITI SMJER: Njemačka se neće pridružiti SAD-u. Huawei neće na crnu europsku listu

Industrijalci se distancirali

17. svibanj 2019 00:22

Napisao: HINA

Njemačka je u ožujku postavili stroga pravila za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, ali Huawei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti oko povezanosti te tvrtke s kineskom vladom.

foto: REUTERS

Njemačka kaže da će Europa zadržati vlastiti smjer prema Huaweiju

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se u četvrtak od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija na crnu listu.

Kina je kritizirala američki potez i zaprijetila da će poduzeti korake kako bi zaštitila svoje tvrtke, dok se gospodarski teškaši sukobljavaju oko trgovine.

"Europa treba zadržati vlastiti smjer", rekao je BDI i dodao da Europska unija treba samostalno odlučiti koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

"Europa ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a", poručuje BDI.

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj tvrtke koje se prijavljuju na natječaj za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterije koje postavlja vlada.

Njemačka je u ožujku postavili stroga pravila za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, ali Huawei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti oko povezanosti te tvrtke s kineskom vladom.

BDI je potaknuo njemačku vladu i Europsku komisiju da se drže planirane natječajne procedure te da ubrzo dogovore zajedničke sigurnosne standarde.

"Njemačka industrija ubrzo treba sigurnost planiranja i pravnu sigurnost za 5G ekspanziju", rekao je BDI i pozvao na široku europsku koordinaciju po pitanju sigurnosnih specifikacija koje bi bi bile neovisne o proizvođačima opreme.