Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
22. veljače 2019.
Ispis članka: Slovenci opet otkrili migrante, pa napali Hrvatsku da bolje čuva granicu - Novi List

NoviList.hr

Slovenci opet otkrili migrante, pa napali Hrvatsku da bolje čuva granicu

Balkanska ruta

31. srpanj 2018 15:48

Napisao: HINA

Postupak u vezi sa zatečenim ilegalnim migrantima još je u tijeku, a radi se o po 8 državljana Pakistana i Maroka, 3 Iranca, dva Afganistanca i jednom Iračaninu

ilustracija / Foto Reuters

LJUBLJANA Slovenska policija u ponedjeljak je, tijekom ophodnje uz granicu s Hrvatskom, na području Črnomelja u južnoj Sloveniji zatekla 22 stranca različitih nacionalnosti iz Afrike i s Bliskog istoka te je utvrđeno da su nezakonito prešli granicu, objavila je u utorak policijska postaja u Novom Mestu, zadužena za taj sektor međudržavne granice.

Postupak u vezi sa zatečenim ilegalnim migrantima još je u tijeku, a radi se o po 8 državljana Pakistana i Maroka, 3 Iranca, dva Afganistanca i jednom Iračaninu.

Kako navode slovenski policijski izvori, u zadnjem razdoblju najviše ilegalnih migranata koji nezakonito uđu u Sloveniju otkrije se na području Črnomelja te na području koparske općine, a povećava se i broj otkrivenih prijestupnika koji se bave ilegalnim prijevozom migranata iz različitih država, koji se odlučuju na taj prijestup iz lukrativnih pobuda unatoč visokim zaprijećenim kaznama, prenose slovenski mediji.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je tim povodom u ponedjeljak za Slovenski radio da bi Hrvatska trebala bolje čuvati svoje granice prema susjednim državama, nečlanicama EU-a, kako migranti ne bi dolazili u Sloveniju jer ima obvezu zaštite vanjske granice EU-a.

»Uz nastavak sadašnjeg trenda rasta ilegalnih migranata naša će država uskoro biti prisiljena donijeti određene mjere koje neće biti lake ni za Sloveniju, ali bi u takvom razvoju situacije bile neophodne«, kazao je Šefic za Slovenski javni radio servis.

Ustvrdio je čak da slovenska policija »uhvati skoro tisuću migranata i izbjeglica« mjesečno, pri ilegalnom prelasku slovensko-hrvatske granice i ulasku u Schengenski prostor i da je to »definitivno previše« te da to dokazuje kako Hrvatska, »unatoč tome što se trudi«, svoj posao čuvanja vanjske granice EU-a »ne obavlja kako bi trebala«.