Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Ispis članka: Ruska policija nema milosti, uhitila je tristotinjak prosvjednika i premlatila ih palicama - Novi List

NoviList.hr

Ruska policija nema milosti, uhitila je tristotinjak prosvjednika i premlatila ih palicama

Protiv reforme

10. rujan 2018 09:40

Napisao: P. N.

Prosvjedi su održani u više od 80 gradova diljem Rusije, a mnogi prosvjednici doživjeli su uporabu prekomjerne policijske sile. 

Reuters

Ruska policija još jednom je pokazala da nema milosti, pogotovo prema ljudima koji su se zamjerili Vladimiru Putinu. U Rusiji su trajali prosvjedi protiv planiranog rasta granice za umirovljenje.

Građani su nezadovoljni jer bi dobna granica za umirovljenje bila 60 godina za žene, a 65 za muškarce. S obzirom da je očekivana životna dob za Ruse 66 godina, mnogi neće doživjeti mirovinu.

Prosvjedi su organizirani diljem Rusije, skupila se mlađa i starija generacija, a svjedoci tvrde da policija nije bila blaga. Mnogi su optužili policiju za upotrebu prekomjerne sile, a navode kako su uhićivana i djeca.

"Putin je lopov"

Također, na ulice su izašli pobornici zatvorenog vođe opozicije Alekseja Navalnya. Prosvjednici su mlaćeni palicama, zaustavljana im je sloboda kretanja, a sveukupno je privedeno gotovo tristotinjak ljudi.

Uzvici koji su se čuli zasigurno ruskog predsjednika nisu ostavili ravnodušnim. Bilo je tu skandiranja „Putin je lopov“ i „Rusija će biti slobodna“ te klasični transparenti uz sliku predsjednika ispod kojih piše jednostavno „Doviđenja“.

Demonstracije su se održale u više od 80 gradova.