Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Ispis članka: Na izborima u BiH zabilježene manje poteškoće, odaziv oko 53 posto - Novi List

NoviList.hr

Na izborima u BiH zabilježene manje poteškoće, odaziv oko 53 posto

Zatvorena birališta

7. listopad 2018 21:38

Napisao: HINA

Reuters

 Sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima su građani te zemlje birali novu vlast za naredne četiri godine zatvorena su do 20 sati a izborni proces bio je u cijelosti regularan iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je u nedjelju navečer u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić. 
Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.
Petrić je na konferenciji za novinstvo održanoj u 21 sat kazao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. »Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni«, ustvrdio je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja.

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio izdan prosjeka odnosno iznosio je 60 posto.
Iz koalicije nevladinih udruga »Pod lupom« koja je na biračka mjesta rasporedila oko četiri tisuće promatrača nakon njihova zatvaranja su objavili kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 »kritičnih situacija« koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima.
Direktor koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.
»To je napredak u odnosu na prošle izbore no ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore (2016)«, kazao je Jovanović pojašnjavajući kako su promatrači poslali prijave koje se uglavnom odnose na pritisak na birače i prijave o kupnji glasova i zabranu promatračima da nadziru izbore.