Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 3
Sutra: 11° 11° 3
16. studenoga 2018.
Ispis članka: Istočnoj obali SAD-a prijeti razorni uragan Florence. Udarit će u četvrtak, proglašeno izvanredno stanje - Novi List

NoviList.hr

Istočnoj obali SAD-a prijeti razorni uragan Florence. Udarit će u četvrtak, proglašeno izvanredno stanje

Vremenska nepogoda

11. rujan 2018 07:00

Napisali: HINA , P. N.

Uragan Florence se pojačao u ponedjeljak i prešao u kategoriju 4 pa su vlasti naredile prve evakuacije na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Uz vjetrove koji pušu brzinom i do 195 km/h, uragan bi mogao pogoditi američki kontinent ovog tjedna

Reuters

Preko milijun ljudi koji žive na istočnoj obali SAD-a dobilo je nalog za obveznu evakuaciju, nakon što se uragan Florence približio kategoriji pet. Prema mišljenju stručnjaka, mogla bi ti biti jedna od razornijih nepogoda koja je u posljednje vrijeme pogodila SAD.

Uragan Florence se pojačao u ponedjeljak i prešao u kategoriju 4 pa su vlasti naredile prve evakuacije na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Uz vjetrove koji pušu brzinom i do 195 km/h, uragan bi mogao pogoditi američki kontinent ovog tjedna.

Nakon Sjeverne i Južne Karoline, Virginija je proglasila izvanredno stanje tijekom vikenda kako bi se pripremila na moguće posljedice udara.

Vlasti Sjeverne Karoline su naredile prve evakuacije stanovnika otoka Hatteras, a od utorka i iz drugih zona obalne turističke regije Outer Banks.

Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda. U četvrtak bi mogao pogoditi američku obalu.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio da iz sigurnosnih razloga otkazuje skup u sklopu kampanje koji je za petak bio predviđen u Jacksonu, u državi Mississippi.

- Uragan se pojačava i ništa ne sugerira da je dosegnuo svoj vrhunac, navode iz Nacionalnog centra za uragan.