Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
Ispis članka: Cerar: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku zbog arbitraže Sudu EU-a - Novi List

NoviList.hr

Cerar: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku zbog arbitraže Sudu EU-a

Slovenski tehnički premijer

28. lipanj 2018 18:20

Napisao: HINA

Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku«, kazao je novinarima Cerar koji sudjeluje na sastanku Europskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti

Reuters

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar u četvrtak je u Bruxellesu ponovio stajalište svoje vlade da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitraže o graničnom prijeporu krši »međunarodno i europsko pravo«, te iznio očekivanje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija za tjedan-dva pokrenuti pred sudom EU-a u Luksemburgu. 
»Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku«, kazao je novinarima Cerar koji sudjeluje na sastanku Europskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti.

»Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Europske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i europsko pravo«, kazao je Cerar dodavši da je uvjeren u nepristranost suda EU-a u tom slučaju.
No, Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU-a Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju.

»Tužbu protiv Hrrvatske uložit ćemo zbog kršenja europskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe, no bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi«, kazao je slovenski premijer.
Dodao je da je u nedjelju, na neformalnom summitu EU-a posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, te kritizirao Komisijin neutralan stav u slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, ustvrdivši da je i samom Junckeru zbog toga bilo neugodno.