Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Ispis članka: VOLLUMEN Širenje mreže školskog volontiranja - Novi List

NoviList.hr

VOLLUMEN Širenje mreže školskog volontiranja

Projekt okupio 450 učenika

16. travanj 2019 19:07

Napisao: Ingrid Šestan Kučić

Navodeći kako je projekt s 1,2 milijuna kuna financiran kroz Europski socijalni fond, Maja Uršić Staraj iz Udruge Delta istaknula je da je dvogodišnji projekt okupio 450 učenika iz 8 osnovnih, 8 srednjih škola te dva učenička doma

S konferencije za sudionike projekta / Snimio Ivica TOMIĆ

RIJEKA »VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja« naziv je europskog projekta koji već dvije godine provodi Udruga za razvoj civilnog društva SMART u suradnji s Udrugom Delta, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Osnovnom školom Vežica, a u okviru projekta danas je održana konferencija za osnovne škole »Otkrivajući svijet školskog volontiranja«.

Konferencija je okupila devedesetak sudionika, a cilj okupljanja bio je potvrditi volontiranje kao sastavni dio i praktični dio građanskog odgoja i obrazovanja, ali i kao oblik neformalnog učenja koje daje priliku učenicima da vježbaju aktivnu ulogu, djeluju na potrebe drugih te vježbaju solidarnost i toleranciju.

Navodeći kako je projekt s 1,2 milijuna kuna financiran kroz Europski socijalni fond, Maja Uršić Staraj iz Udruge Delta istaknula je da je dvogodišnji projekt okupio 450 učenika iz 8 osnovnih, 8 srednjih škola te dva učenička doma.

Vollumen, snimio Ivica TOMIĆ

– Cilj je bio obuhvatiti 340 učenika, no projekt je premašio tu brojku, kao i što smo premašili broj provedenih volonterskih akcija. Naime, održano je pet puta više akcija od planiranog. S krajem svibnja projekt završava, a konferencija za osnovne škole dio je završnice projekta. U svibnju će se ista konferencija održati i za srednje škole, a te dvije konferencije okupit će 160 sudionika – najavila je Uršić Staraj.

U okviru jučerašnje konferencije predstavljeni su i primjeri dobre prakse škola koje su sudjelovale u projektu, a kako je navela ravnateljica OŠ Vežica, Violeta Nikolić, put volontiranja u toj školi sa završetkom projekta VOLLUMEN neće završiti.

Nabrajajući sve volonterske aktivnosti unutar posljednje dvije godine, Nikolić je najavila i da će se u svibnju na školskom igralištu izraditi igre, u školskim hodnicima postavit će se stolovi s igrama, a učenici će i izrađivati figure.

Ocjenjujući projekt VOLLUMEN neprocjenjivim, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj kao vrijednosti projekta izdvojila je poticanje aktivizma, kao i osvješćivanje potrebe za dijeljenjem i pomaganjem.