Tradicionalna čavjanska kulinarska manifestacija

Pogledajte kako su se na +30 i nešto krčkali Bartojski kotlići u Cerniku

Siniša Pucić



Pod geslom »važno je sudjelovati a ne pobjediti« nastupile su ekipe: Vodokotlić, Udo, Slavonke, Hazunfefer, Lako ćemo, Bamba Ramba, UHBDDR Grobnik, Ajkule, Štrige, Grobničan i Brgujac, Električni jogurt, Cernik, DVD Čavle, Goli palentar, Dondolaši, Jadranimpex i Udruženje obrtnika Rijeka. Svi oni su se prvo dobro nakuhali, a kada je sve bilo gotovo, svi zajedno počastili ukusnim lovačkim delicijama uz dobru glazbu u izvedbi Kantridersa. Organizatori su im za nastup darovali kotliće iz kojih su kuhali kako bi se mogli pripremati za četvrti po redu Bartojski kotlić.



Natjecatelji su iz ljubavi prema kuhanju i druženju u zadana dva sata pripreme jednostavno uživali. No, zadatak im nije bio lagan, što zbog oštre konkurencije, što zbog zadanog cilja, pa su tako »samo« morali začiniti sastojke bez pretjerivanja, kuhati ih u optimalnom omjeru, postići smeđkastu boju, okus i miris, i sve to na velikoj vrućini kakva je jučer vladala. 


Ozbiljna konkurencija


Prošlogodišnji pobjednici Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine najbolje su oslikali svu ozbiljnost pristupa pojedine ekipe ovom natjecanju, jer valjalo je prvo kotlić fiksirati da se ne bi, kao njima lani, jednostavno izvrnuo zajedno s većim dijelom ukusnog gulaša, zatim pripremiti hranu, naložiti vatru i onda dodati usitnjene sastojke i držati kotlić na oku. 




– Ove je godine konkurencija puno ozbiljnija nego lani što nas veseli, jer se svakog četvrtka u našim prostorijama pripremamo za ovo natjecanje. Svi mi ovdje smo amateri koji volimo kuhati, a još više jesti, kazao nam je simpatični trojac Nikica Maravić, Collins Dumančić i Dinko Novosel. Da ne bi slučajno vatra uzela previše maha, tu su bili i čavjanski vatrogasci Vlado Mohorić, Siniša Špalj i Mario Bernobić, kojima od kuhanja za nijansu bolje ide gašenje požara, kojeg srećom jučer nije bilo. 


Događanje kao opće veselje


Natjecateljima, kuharima-amaterima koji su pristigli s raznih strana Grobnišćine i Rijeke, zadatak je, kazali su, predstavljao veselje, a uveselili su i mnoge goste manifestacije, i nepca stručnog žirija u sastavu Vladimir Jurić, Tatjana Milaković, Ivan Mavrinac i Damir Begić koji su pomno kušali pripremljeni gulaš i odlučili kome će pripasti kotlovina, roštilj i knjiga grobničkih recepata, kao prve tri nagrade. Tako su za najbolje među najboljima proglašeni Bruno Stipić i Dragan Macanić iz domaće ekipe Električni jogurt, drugoplasirano je Udruženje obrtnika Rijeka u sastavu Ivo Peradenić, Robert Fućak i Miroslav Ivaniš te Jadranimpex za kojeg su nastupili Silvijo Baćak, Krešo Živčić i Alen Belobrajdić.