Ivana i Tea imat će dijete, a po oca su otišle u inozemstvo

Vikinzi osvajaju spermom: Sve više Hrvatica zatrudnjuje u Danskoj

Bojana Mrvoš Pavić

Reuters

Reuters

Parovi poput Ivane i Tee, kao i mnogi heteroseksualni parovi, po svoju sreću odlaze u Dansku, Češku, Belgiju ili Španjolsku, gdje god ima donirane anonimne sperme. Ivana i Tea odlučile su se za Cryos, najveću banku sperme u svijetu koja se nalazi u Aarhusu, i »proizvodi« preko dvije tisuće beba na godinu, već 28. godinu zaredom 



Ivana i Tea, jedna Dalmatinka, druga Slavonka, u vezi su gotovo petnaest godina. Zaposlene su, situirane, zdrave, i žele dijete, djecu. U Hrvatskoj već deset godina, nažalost, banke sperme nema, a da je i ima, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji kaže da donori djeci ne mogu ostati anonimni, već ih, jednako kao i darovateljice jajnih stanica, djeca imaju pravo upoznati s navršenih 18 godina. Time je bilo kakav pokušaj osnivanja banke sperme osuđen na propast. 


  Parovi poput Ivane i Tee, kao i mnogi heteroseksualni parovi, po svoju sreću zato odlaze u Dansku, Češku, Belgiju ili Španjolsku, gdje god ima donirane anonimne sperme. Ivana i Tea odlučile su se za Cryos, najveću banku sperme u svijetu koja se nalazi u Aarhusu, drugom po veličini gradu u Danskoj, koja »proizvodi« preko dvije tisuće beba na godinu, i tako 28. godinu zaredom. Zahvaljujući Cryosu i još jednoj, kopenhaškoj klinici European Sperm Bank, Danska se pretvorila u, šale se Danci sami, spermo-velesilu! 


  »Pivo, Lego kocke i sperma – naši najbolji izvozni proizvodi!«, smiju se Danci, u čijim je dvjema klinikama – bankama sperme, sve savršeno organizirano i posloženo, a tabua nema. Za razliku od Hrvatske u kojoj na postupak potpomognute oplodnje mogu samo bračni i izvanbračni hetero parovi, kao i žene bez partnera koje liječe neplodnost, u Dansku mogu svi, i nitko ih ništa ne pita. Spermu donora odabranih preko interneta dostavljaju u 80 zemalja, ali ne u Hrvatsku, i to u klinike i na kućni prag naručitelja. U paketu koji stigne na kućnu adresu, na dan usklađen sa ženinom ovulacijom, nalazi se sve – od doze sperme, preko rukavica, »šprice« i ostalog, kućni set koji putuje u suhom ledu, i s kojim je partneru ili partnerici lako rukovati, i partnericu »inseminirati« u kućnim uvjetima. Cijena – od 130 do 500 eura, ne računajući trošak dostave, ovisno o dozi, kvaliteti sperme, je li donor izabrao anonimnost ili nije, o mnogočemu. 




– Mi smo, jer dostave u Hrvatsku nema, po »našeg« muškarca otišle u Aarhus. Svim istospolnim i hetero parovima kojima to financije dopuštaju, predlažemo odlazak u Dansku. Pratile smo moj ciklus, i prije ovulacije otišle do klinike kako bismo podignule rezerviranu odabranu spermu u Cryosu. Ljubazno osoblje zamoli vas da popunite jednostavan formular, i nakon plaćanja, gotovinom ili karticom, vaš je paket, sa spermom u suhom ledu koja se mora upotrijebiti najkasnije u roku od 48 sati, i setom za kućnu upotrebu, spreman – govori nam Tea. Uskoro će otkriti jesu li se ona i njena partnerica iz Danske nedavno vratile same ili s još jednim članom, čijeg su oca odabrale na stranicama Cryosa. Kako sada stvari stoje, čini im se da će ih ove godine u kući biti troje…


Opširnije u tiskanom izdanju